Javno komunalno preduzeća Šumadija Kragujevac u cilju unapređenja svojih usluga početkom jula postavilo je u ulici Kralja Petra I br. 22 reciklomat – pametnu mašinu za prikupljanje i sortiranje ambalažnog otpada (plastičnih flaša, limenki i staklene ambalaže).

Sugrađani su pozitivno reagovali na reciklomat i spremni su da  vrše primarnu selekciju ambalažnog otpada. U prilog tome i podatak da je u avgustu sakupljeno 1325 komada staklene ambalaže (397,5 kg), 7576 komada plastične (PET) ambalaže (227,28 kg) i 7007 komada aluminijumske ambalaže – limenke (105,10 kg) što ukupno iznosi 15908 komada ili oko 730 kg ambalažnog otpada. Reciklomat se prazni 3 – 4 puta dnevno.

Cilj postavljanja ovakve mašine u Kragujevcu je da se sistemom nagrađivanja motivišu građani kako bi na pravilan način vršili primarnu selekciju i razvrstavanje ambalažnog otpada, tako što će za svaku predatu ambalažu dobijati 7,00 RSD po unetom ambalažnom predmetu koji se automatski upisuje putem čitača na personalizovane i nepersonalizovane eKG kartice.

Istovremeno, kompanija Globatel d.o.o, kao društveno odgovorna kompanija, omogućila je korisnicima usluga bonus od 3 gigabajta mobilnog interneta za uspešno povezivanje eKG kartice i Globatel mobilnog broja pozivom na *340* br. eKG kartice#, gde se automatski povezivanjem dobija 3 GB mobilnog interneta, svaki sledeći 1,00 RSD eKG dopune od reciklaže automatski donosi novih 10 MB interneta, a na 100 RSD dobija se 1 GB.

 

 

 

 

izvor i foto: https://www.kragujevac.rs/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish