U organizaciju Udruženja ,,PUTOKAZ Kragujevac“ i Agencije za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UnWomen), a uz podršku grada Kragujevca, održana je u ,,Pešačkoj zoni“, prodajna izložba rukotvorina, žena preduzetnika i drugih udruženja sa teritorije Kragujevca.  Inače, ova prodajna izložba ručnih radova, je deo projekta,, Ponovo snažna I važna“,  čiji je cilj , ekonomsko osnaživanje nezaposlenih žena. Projekat se realizuje od strane Udruženja ,,Putokaz“ Kragujevac, kao partnera i Udruženja žena iz mesta, Ježevica, a nosilac pomenutog projekta je Udruženje ,,Larisa“ iz Čačka.

Naši sugrađani su mogli da vide i kupe, interesantne i ni malo jednostavne predmete, ručno rađene predmete, od: slikane svile, bižuterije, zatim  predmeta,  sa etno motivima, ukrasnih šolja, ručno pletenih korpi, poslužavnika od drveta sa dekuoaž,tehnikom, ali i jestive  proizvode kao što su veliki izbor slatka od sezonskog voća. Na pitanje, koliko im znači ova prodajna izložba, naša sagovornice, gospođa Gordana Brkić čija je specijalnost slikanje na staklu i drugim predmetima, od drveta tkanine, i  keramikerekla je da od same izložbe ne očekuje ni jedna od njih neku zaradu, iako je nekima ovo i osnovni izvor prihoda ,nekima je hobi,  ali nam iznad svega mnogo znači , međusobno druženje, razmena iskustava, i da ovim putem pokažemo koliko smo mi zapravo kreativne,.

Izložba se  odvija preko udruženja,,Putokaz“ i kluba kreativnih žena,,Različak“ i zahvaljujući, njima smo kroz razne edukativne radionice savladali, kako se rade,,biznis  planovi, kako  i na kojii način da prezentujemo i i prodamo svoje proizvode.  I Biljana Božović u ime Udruženja ,,Art mania“iz Kragujevca koje okuplja pretežno žene koje su zaposlene, rekla je da sama izložba je prilika da pokažemo šta mi to radimo. Na pitanje da li je ovo isplativo i može li se nešto zaraditi, naša sagovornica je rekla, da nažalost zbog naše ekonomsko finansijske klime, naši sugrađani nisu u mogućnosti da kupe, za neke je kupovina ovih predmeta luksuz, tako da što se tiče zarade, ona je simbolična i ne može da pokrije troškove materijala od kojih su predmeti napravljeni iako su upotrebni. Ali, kad se neko prepozna u tome on uvek nađe želju  za sopstveno zadovoljstvo, i u svemu ovom,  je druženje sa drugim ženama i razmena iskustava, rekla je gospođa Biljana Božović.

tekst i foto: Dušica Jokićević
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway