Svetom Аrhijerejskom liturgijom sa početkom u 8.30 časova , u porti Stare crkve, službom Njegovog prvosveštenstva, episkopa Šumadijskog gospodina Jovana sa sveštenstvom , započeta je svečanost povodom Slave Stare crkve i slave grada Kragujevca. Drugog dana silaska Svetog duha na apostole, upriličen je duhovnim svečanostima, gde u punom dvorištu porte Stare crkve ,građani Kragujevca svojim prisustvom još jednom su pokazali poštovanje crkve i veru u Boga.

Svetoj Arhijerejskoj liturgiji, prisustvovali su: gradonačelnik ,Nikola Dašić, predsednik Skupštine grada, Miroslav Petrašinović, Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika, zatim, Radomir Erić, član Gradskog veća za privredu, Vladimir Maksimović, član Gradskog veća za komunalnu delatnost, Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu,i ostali članovi Gradskih veća kao i Mirko Čikiriz, pomoćnik gradonačelnika za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama. Njegovo preosveštenstvo episkop Šumadijski, gospodin Jovan u svom obraćanju, govorio je, da ,,danas slavimo praznik silaska Svetog duha na apostole Hristove a to istovremeno doživljavamo i slavimo praznik crkve Hristove.“Na današnji dan završilo se delo spasenja roda ljudskoga, koje je Gospod izvršio svojim dolaskom na zemlju“, „Na današnji dan ispunilo se ono obećanje koje je Gospod naš, Isus Hristos dao svojim učenicima prilikom svog vaskrsenja na nebo, kada je kazao“Idem da vam pripreim mesto i da vam pošaljem drugog utešitelja koji će vas uputiti na svaku istinu.“rekao je u besedi episkop Šumadijski.

Podsetio je je prisutne na to šta je to svešteno vreme, šta je to osvećeno vreme? To je vreme crkve, to je vreme svete pedesetnice, pedeseti dan svoga vaskrsenja, kada je Gospod poslao Svetoga duha na svoje apostole. „Ovo je velika tajna i nije lako objasniti i protumačiti ovaj sveti događaj koji danas slavimo… Nije lako objasniti onima kojima je ,,duhovni vid zamagljen“, čime: strastima, porocima sujetom, zlobom, gordošću, egom…“ E , takav čovek ne može da dokuči tajnu današnjega praznika, rekao je episkop. „Ali,ako sledimo otkovenjuBožjem ako sledimo Svetom predanju, Svetome pismu, duhovnosti crkve ,mi ćemo moći da primenimo“ u svome životu i dokučimo tajnu današnjeg praznika,rekao je episkop Šumadijski.

Posle Svete Arhijerejske liturgije,Litija je krenula kroz gradske ulice iz Porte Stare crkve, preko Zastavinog mosta,Lepeničkim bulevarom, ulicama Višnjićevom, kralja Petra I do Trga kod krsta.
Tako je i ove godine nasvečan i dostojanstven način gradska Litija , slava Stare crkve islava Kragujevca još jednom pokazala povezanost naroda, gradske uprave i crkve.

tekst i foto: Dušica Jokićević

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway