Cilj aktivnosti na teme reciklaže i savesnog odlaganja otpada uvek su aktuelne i veoma važne kako za odrasle tako i za najmlađe sugrađane kako bismo im usadili ideju i svest o njihovoj važnosti i značaju, rekao je Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine. Nikezić je podsetio da 20. juna počinje akcija čišćenja 14 najvećih divljih deponija na teritoriji grada Kragujevca u okviru projekta ”Zajedničkim snagama protiv divljih deponija u Kragujevcu“. Reč je o projektu za koji je grad Kragujevac od Ministarstva zaštite životne sredine je dobio 1 145 760 dinara. Ono što je bitno jeste da želimo da uredimo i očistimo naš grad od nelegalnih deponija, da bude čist sa što više zelenih površina kako bi naša deca živela u čistijoj i zdravijoj životnoj sredini, poručio je Nikezić.

Poruka mališana PU ’’Čili i Vili’’ povodom Svetskog dana zaštite životne sredine je potpuno jasna i jednostavna, štedimo struju i vodu, odlažimo smeće na predviđeno mesto. Svaka edukacija se pokazala najboljim načinom da se dopre do svesti ljudi, rekao je Marko Vujnović, direktor JKP Šumadija i istakao da je ovo jedna u nizu akcija koju preduzeće organizuje samostalno ili u partnerstvu sa nekom intitucijom povodom dana iz kalendara zaštite životne sredine. Time želimo da ukažemo koliko je važno očuvanje životne sredine za zdravlje ljudi i, kao društveno odgovorno preduzeće, to i radimo kroz ovakve aktivnosti, rekao je direktor Vujnović.

Kod Tržnice na Aerodromu u saradnji sa kompanijom “Sekopak” od 11 do 13 časova organizovana je edukacija građana o korišćenju pametnih mašina za sakupljanje i sortitanje ambalažnog otpada (reciklomata), a građani koji donesu ambalažu (PET flaše, limenke, staklenu ili Tetra Pak ambalažu) dobiće na poklon ceger. Svetski dan životne sredine ustanovljen 5. juna 1973. godine sa ciljem unapređenja kvaliteta životne sredine ali i kvaliteta života građana.

izvor: www.kragujevac.rs