Svake godine, tako i ove 2022.godinr, 31.maja obežava se Svetski da bez duvanskog dima, kako bi se doprinelo podizanju svesti građana o štetnosti i posledicama pušenja , kako u zdravstvenom, tako i društvenom i ekonomskom smislu. Inače, ove godine SZO( Svetska zdravstvena organizacija), sprovodi globalnu kampanju, za Svetski dan bez duvanskog dima,,,,DUVAN PRETNJA NAŠOJ ŽIVOTNOJ SREDINI“ Kampanja ima za cilj da podigne svest javnosti o uticaju duvana na životnu sredinu.

Tako ove godine, Institut za javno zdravlje je sa svojim partnerima, odlučio da budu na jednom mestu, ispred zgrade Gradske uprave i budu u kontaktu sa sugrađanima. U ime Instituta , govorio je spec, dr. Miloš Radisavljević. Naveo je , da ove godine u kampanju su uključeni Centar za razvoj tradicionalnih vrednosti i SPDR ( Sportsko privredno društvo radnički )iz Kragujevca, što je veoma bitno da se mlađi u ranom uzrastu edukuju o štetnosti pušenja budući da grad Kragujevac ima reputaciju grada sportista i da mnogo dece od najmlađeg uzrasta se bavi sportom.
Ova javno zdravstvena manifestacija je danas u znaku testiranja naših sugrađana, onih koji žele da popune test i to je dobar pokazatelj da građani imaju saznanje o ovom problemu, neki među njima u saradnji sa zdravstvenim Institucijama uspeli su da se reše i odviknu od pušenja, jer mi, koji se bavimo problemom i prevencijom od pušenja, znamo da jedna ili dve cigarete, ništa ne znače, ali neka to bude makar neki početak u procesu odvikavanja.

Vršili smo itestiranje zaposlenih u SBB kompaniji i veomasmo zadovoljni rezultatom, istakao je Miloš Radisavljević, ali ovu akciju nastaviće o u još nekim kompanijama i ustanovama.
Naš zadatak je pošto se vraćamo u one okvire u kojima smo bili pre Covid-a , zamolimo naše sugrađane, da makar jednu manje cigaretu ispuše i da oni koji žele da dobiju neki savet, mogu nas pozvati na broj 504-511 što  će nam puno značiti u našoj akciji u preventivi. Jer kako je rekao,, pušenje je tihi serijski ubica,, i zato treba naši sugrađani da razmisle o njegovoj štetnosti , a mi smo tu da pomognemo… Na manifestaciji su bili predstavnici, kako IZJZ Kragujevac, tako i predstavnici Medicinske škole, Sestre Ninković“ zatim, predstavnici  Apotekarskih ustanovazatim,  Zavod za stomatologiju Kragujevac, Crveni krst Kragujevac, Dom zdravlja Kragujevac,SPDR Kragujevac ,ZZZR iz Kragujevca kao i mnogi drugi.

tekst i foto: Dušica Jokićević

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway