Pčele su u Evropskoj Uniji proglašene ugroženom vrstom, a njihova uloga u ekosistemu je izuzetno važna. One su od suštinske važnosti za zaštitu životne sredine, oprašivanje drugih biljaka, a samim tim i za prinose u poljoprivredi, kazao je Damjan Srejić, član Gradskog veća za ravnomerni i održivi razvoj sela i grada. Naši poljoprivredni proizvođači moraju da shvate važnost zaštite pčela i moraju da se pridržavaju zakona i pravila koji se, između ostalog, tiču pravilne upotrebe hemijskih sredstava odnosno, kako se prska, kada i u koje doba godine, poručio je Srejić.

Pčele su najbitniji i najdominantniji oprašivači biljnih kultura, kazao je Dejan Đokić, predsednik Društva pčelara Kragujevac. Mi nastojimo da radimo na edukaciji naših poljoprivrednih proizvođača i ljudi koji prodaju hemijska sredstva. Želimo da ih uključimo u ovaj proces i da pronađemo način da zajedničkim zalaganjem zaštitimo pčele. Potrebno je vreme da trasiramo put edukaciji i podizanju svesti o značaju pčela za naš opstanak, a potpisivanjem ove Deklaracije pokazujemo da smo na dobrom, zajedničkom putu ka istovetnom cilju.

Inače, Deklaracija predviđa napuštanje prakse tretiranja komaraca i krpelja iz vazduha sredstvima otrovnim za pčele, što predstavlja najveću pretnju njihovom opstanku, informisanje poljoprivrednika o važnosti odgovorne upotrebe pesticida, jačanje svesti građana putem sredstava javnog informisanja kao i saradnju sa lokalnim udruženjima pčelara i poljoprivrednika  na zaštiti pčela i razvoju pčelarstva u Srbiji.

izvor i foto: www.kragujevac.rs