Stručnjaci za urbanizam i nosioci javnih politika iz Srbije su boravili u Holandiji, kako bi razmenili znanje i ideje sa svojim holandskim kolegama, posetili referentne lokacije i izložbe, ispratili prezentacije i učestvovali u interaktivnim radionicama i tako sagledali rešenja koja mogu da inspirišu sledeći talas održivog urbanog razvoja gradova u Srbiji, sa posebnim fokusom na zelenu infrastrukturu. Na poziv Josta Reintjesa, ambasadora kraljevine Holandije u Republici Srbiji, da grad Kragujevac učestvuje u Projektu „Zeleni gradovi Srbije“, u Holandiji je boravio Ivan Radulović, glavni gradski urbanista.

Grad Kragujevac je, uz Beograd, Novi Sad, Rašku i Irig, jedan od pet gradova koji je pozvan da uzme učešće u ovom Projektu. Osim predstavnika lokalnih samouprava, pozvani su i predstavnici Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, Kancelarije UNOPS-a, Programa EU za lokalni razvoj u Srbiji „EUPRO+“ i Kancelarije Svetske banke.
Tokom posete, učesnici su se upoznali sa onim što Holandija ima da ponudi u pogledu zelenih urbanih rešenja, među kojima su: zeleni krovovi i vertikalne bašte, urbane obnove i prenamene industrijskih i poslovnih kompleksa, kao i ostali principi vezani za proklamovane ciljeve UN „Agende 2030“ o održivom urbanom razvoju.

Delegacija Srbije je obišla Amsterdam, gde je prezentovan projekat Resilio. U Ajndhovenu su posetili Strijp-S, nekadašnju fabriku Philips, gde su se upoznali sa Brainport konceptom autora Toma Ausemsa. Ovaj koncept je inspirisao naše predstavnike za moguća rešenja kragujevačkog Vojno-tehničkog zavoda, kako bi se ovom biseru industrijskog nasleđa podario novi život.
Poseta najčuvenijoj međunarodnoj izložbi hortikulture Floriade u gradu Almere, rezultirala je mnogim prenosivim idejama u urbanom dizajnu i održivim urbanim rešenjima. U Tilburgu je transformacija starog železničkog depoa u gradski park Spoorpark bila savršen primer kako se devastiran prostor može pretvoriti u zeleno urbano područje. Delegacija je obišla i lučko područje Piushaven, koje doživljava urbanu transformaciju od industrijske luke do stambeno-poslovnog centra linijskog tipa.

U Utrehtu su autori linijskog parka Oosterspoorbann, kreiranom na napuštenom industrijskom koloseku, prezentovali kreativna rešenja pejzažnog uređenja. U Roterdamu, učesnici studijske posete su se upoznali sa načinima kako najveća evropska luka prilagođava svoje nedovoljno iskorišćene i devastirane prostore, kroz participativno (kolaborativno) planiranje, konsultativne procese, građansku i preduzetničku inicijativu. Na kraju studijske posete, za delegaciju iz Srbije je organizovana i sesija u Ambasadi Republike Srbije u Hagu na kojoj je Ksenija Milenković, ambasadorka RS u Holandiji, razgovarala sa učesnicima studijske posete o nastavku Projekta „Zeleni gradovi Srbije“.

Studijska poseta je organizovana u okviru Projekta „Zeleni gradovi Srbije“, koji vodi Ambasada Kraljevine Holandije u Republici Srbiji, a koji se finansira kroz javno-privatno partnerstvo između Vlade Kraljevine Holandije i kompanija koje pružaju održiva urbana rešenja, koji su udružili snage kako bi pomogli srpskim kolegama da naprave „zelenu tranziciju“ s ciljem da se unapredi kvalitet života u gradovima Srbije.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish