U svečanom salonu Gradske uprave održana je konferencija za medije povodom najave aktivnosti koje će biti održane u okviru ,,Nedelje zdravlja usta i zuba“  i ovogodišnje kampanje pod sloganom,,ČUVAM SVOJE ZUBE, PONOSIM SE OSMEHOM“. Konferenciji su prisustvovali, dr.Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu grada Kragujevca, dipl.struk.spec. Miloš Radisavljević ispred, Instituta za javno zdravlje Krsgujevac,

Jelena Klačar načelnica Odeljenja preventivne dečje stomatologije pri Zavodu za stomatologiju Kragujevac, doc.dr.Raša Mladenović, ispred Medicinskog fakulteta, katedre za stomatologiju i asistenti sa Stomatološkog fakulteta Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Bolesti usta i zuba su veliki globalni problem istakla je dr Gordana Damnjanović i problem je u celom svetu.
Zavod za stomatologiju Kragujevac je i za vreme trajanja pandemije, neprestano radio i pružao usluge našim sugrađanima i od velikog je značaja što imamo jedinstvenu ustanovu u sistemu primarne zdravstvene zaštite kao što jeZavod za stomatologiju, rekla  jeGordana Damnjanović. Istraživanja u 2017 i 2018. godini pokazala su, da preko 13% dece uzrasta od 1-3 godine starosti imaju po jedan  ili više karijesnih zuba, I da u upitniku koji su roditelji popunjavali, došlo se do saznanja da preko polovine mališana skoro svakodnevno konzumira slatkiše, što je kao  negativan rezultat doprinelo pojavi karijesa u tako ranom uzrastu.

Dr Jelena Klačar je ukazala na veliki značaj prvog i pravovremenog susreta deteta i stomatologa a to je upravo u prvim mesecima života kada izrastu prvi zubi, na čemu u ovogodišnjoj kampanji upravo je akcenat. Zavod za stomatologiju pruža svoje usluge kako u samom Zavodu ,tako i van u smislu, posećivanja predškolskih i školskih ustanova , tako da ćemo u ovogodišnjoj akciji obići sve škole i učenike prvog razreda i održati edukaciju kako i na koji način pravilno treba da održavaju oralnu higijenu. Danas u terminu od14h – 15:30 h biće ,,Otvorena vrata,, za sve sugrađane u Zavodu za stomatologiju ,rekla je dr.Jelena Klačar.

Institut za javno zdravlje ima veliku ulogu kao stožer u pružanju preventivnih aktivnosti. Mnogi mališani se raduju svake godine našoj poseti ,jer će dobiti i  prigodne poklone,  četkice za zube Curaprox i što će češće prati zubiće, rekao je dipl.spec.struk Miloš Radovanović. Cilj je zapravo osim  poklona, pre svega da decu naučimo pravilnoj oralnoj higijeni kako najmlađe tako i malo starije. Trudićemo se da obiđemo što više vrtića i predškolskih ustanova ali i nekoliko osnovnih škola i učenike prvog i drugog razreda. Narednog dana biće centralna manifestacija sa početkom u 11 časova u vrtiću ,,Poletarac“ predškolske ustanove Nada Naumović.

Ove godine zahvaljujući podršci Skupštine grada,posebno dr. Gordani Damnjanović ,priključio nam se i Stomatološki fakultet Medicinskog fakulteta  u Kragujevcu ,zatim Dom zdravlja i ZZZR Kragujevac.U vrtićima Neven,Ciciban i Poletarac  radiće se prezentacija i edukacija mališana o pravilnoj oralnoj higijeni,dakle, studenti će na modelima detaljno pokazati mališanima tehniku pranja zuba. Takođe , govoriće im se opravilnoj ishrani o smanjenju unosa ugljenih hidrata, posebno prekomerno konzumiranje slatkiša.Govoriće se i o povredama zuba koje nastaju prilikom igre ili nekih sportova i značaju zaštitnih sredstava kako do istih ne bi došlo. Podrška rukovodstva Medicinskog fakulteta ,Kragujevac je veoma značajna, što je prepoznao značaj učešća studenata stomatologije da i praktično dopune svoje znanje i primene ga,istakao je za medije, doc.dr.Raša Mladenović.

tekst, foto i tonski zapisi: Dušica Jokićević

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish