Da grad Kragujevac je odgovorna lokalna zajednica i da vodi računa o potrebama i zdravlju svojih sugrađana, ukazuje činjenica  finansijske  podrške i otvaranje Savetovališta za neformalne negovatelje.koje je počelo sa radom, u junu.2021.godine. Zahvaljujući toj podršci ,danas je u prostorijama Crvenog krsta Kragujevac, održan Okrugli sto i promocija Praktikuma za neformalne negovatelje, koje je izdao,Crveni krst Kragujevac. Promociji su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave,dr Gordana. Damnjanović, većnica za zdravstvenu i socijalnu zaštitu,zatim predstavnici, javnih ustanova socijalne i zdravstvene zaštite, kao i organizacije civilnog društva,grada Kragujevca.

Praktikum je zapravo sačinjen kao ,,vodič“na osnovu  rada Savetovališta i iskustava  kroz koja su prošli neformalni negovatelji  a koji će biti od velike pomoći ostalim neformalnim negovateljima koji se nalaze ili će se naći u sličnoj situaciji  kao i to, kako da prepoznaju i prihvate dijagnozu demencije svojih srodnika. Praktikum je je konceptualno napisan tako , da negovatelje upoznaju, od same bolesti, šta je zapravo demencija,zatim da prepoznaju simptome bolesti,ciljeve nege osoba sa demencijom, koji su faktori rizika i prevencije demencije, kognitivne vežbe koje treba raditi sa osobom koja pati od demencije. Kada se kaže ,,negovatelj,, do sada. se mislilo uvek na roditelje koji neguju i brinu o deci , ali ovo je sada, kako je rekla, sekretarka GO Crvenog krsta Kragujevac, gospođa Nevenka Bogdanović, sada govorimo o situaciji, kada deca postaju neformalni negovatelji svojih roditelja.

Statistika je pokazala da uglavnom oko 50% neformalnih negovatelja čine pretežno žene, starosne dobi u proseku oko 55 godina. Kako je demencija bolest koja utiče ne samo na osobu kojoj je kao takva dijagnostikovana demencija , se odražava na čitavu porodicu i njen kvalitet života. Zato je današnji ,okrugli sto,, i diskusija koja je vođena na temu demencije i poteškoće sa kojima se suočavaju čitave porodice , imala za cilj, podizanje svesti celokupne javnosti o značaju i ozbiljnosti ove teme. Usluga Savetovališta i izrada Praktikuma je prava stvar i  dobra podrška кoju je naša lokalna samouprava dala Organizaciji Crvenog krsta Kragujevac, za medije , rekla je dr Gordana Damnjanović  , imajući u vidu, činjenicu da, su neformalni negovatelji suočeni sa mnogim problemima brinući o osobi koja pati od demencije i da je neophodna pomoć čitave zajednice kako porodice ne bi trpele…

Dr.Radmila Obradović, načelnica  Službe kućnog lečenja Doma zdravlja Kragujevac,na pitanje medija o značaju Praktikuma za neformalne negovatelje, doktorka je izjavila, da je štampanje istog od velikog značaja, samim tim što će služiti kao smernica, porodicama, familiji,  kako ,, korak po po korak da savlađuju sve probleme, koji nastupaju tokom nege tako teškog bolesnika“.  Današnjim povodom, sekretarka Crvenog krsta Kragujevac, Nevenka Bogdanović se zahvalila na nesebičnoj podršci i tom prilikom uručila  ZAHVALNICU, Nenadu Stanišiću, za zalaganje i doprinos u ostvarivanju zadataka Organizacije Crvenog   krsta Kragujevac.

tekst i foto: Dušica Jokićević

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish