Danas je za Kragujevac veliki dan , slava grada – Đurđevdan. Inače, radi podsećanja,, 6 maj je odabran u znaku sećanja , kada je knez Miloš Obrenović na sednici Skupštine održane u Vraćevšnici 1818.godine doneo odluku,da grad Kragujevac postane prestonica Srbije. Kao i svih prethodnih godina,tako i ove , proslava j se obeležava u trajanju od tri dana, a danas je započela tradicionalno,Đurđevdanskim karnevalom“. U tradicionalnoj karnevalskoj povorci učestvovala su deca iz kragujevačkih vrtića, kao i učenici osnovnih i srednjih škola… Sa maštovitim maskama, uz igru i zvuke muzike, povorka veselih mališana, kretala se ulicama: Aleksandra I Karađorđevića, ulicom 27 marta, trgom Radomira Putnika do Trga,,Kod krsta“

Na bini postavljenoj ,, na Trgu,,kod krsta“održan je bogat muzički program od folklora,baleta, ritmičke gimnastike, talentovanih mladih izvođača svih uzrasta. Potom je sledio izbor najlepših, pojedinačnih, grupnih i porodičnih maski. Žiri u sastavu, direktora TO Kragujevac, direktorke,, Pozorišta za decu“, direktora SBB, poslovnice Kragujevac,odabrali su najlepše pojedinačne, grupne i porodične karnevalske maske. Predsednica žirija, Jelena Stojanović Patrnogić, direktorka,, Pozorišta za decu“ Kragujevac, proglasila je za najuspešnije ovogodišnje maske i to:
POJEDINAČNE:
Petu nagradu, Jakov Milovanović za masku,,dinosaurus“
Četvrtu, Sergej Radojčić za masku,,sapunica za balone“
Treću ,Viktor Vesić, maska ,, Indijanac“
Drugu ,Ana Nikolić , za masku ,,maslačak“
Prvu nagradu, Avram Obradović za masku ,,automobil“

PORODIČNE:
Četvrto mesto, maska porodice,Radojičić ,,makaze kamen i papir“
Treća , porodici Pavlović , za masku ,,simboli grada Kragujevca“
Drugu , porodici, Perić za masku,,mafini jagodica “
Prva nagrada : porodici Nikolić

GRUPNE:
Peta nagrada ,,OŠ“Dositej Obradović
Četvrta , predškolskoj ustanovi ,,Vini Pu“ za masku Čuvajmo planetu“
Treća ,Predškolska ustanova,, Vrabac za masku-smajlići ,vrapčići
Druga nagrada, Kragujevac, grad roken rola,,OŠ Moma Stanojlović;
Prvu nagradu “ OŠ Svetozar Marković “ za masku, ,,Alisa u zemlji čuda“

Tako je danas obeležen prvi „Dan grada“ , ali to nije sve.: U 20 sati, na platou ispred Skupštine grada, počinje veliki Đurđevdanski koncert , sa grupom “Epilog” a u 21 sat, nastupa legendarna Kragujevačka grupa “SMAK“. Vatrometom sa zgrade Skupštine grada, biće završen prvi dan ovogodišnih prvomajskih svečanosti.
Sve ovo ne bi bilo moguće bez svesrdne podrške grada iTurističke organizacije Kragujevac, koja je još jednom pokazala, da možemo kao grad da budemo dobri domaćini i dostojanstveno da obeležimo značajne datume našeg Kragujevca.

tekst i foto: Dušica Jokićević

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway