Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i Institut za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje“ potpisali su danas Ugovor o stručnoj i naučnoj saradnji, kojim se poseban akcenat stavlja na saradnju u oblasti edukacije, prevencije bolesti i saradnju u stručnim i naučnim projektima. Ugovor kojim se stvaraju uslovi da Institut za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje“ postane nastavna baza Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, u prisustvu gradonačelnika Kragujevca, načelnice Šumadijskog upravnog okruga, direktora Regionalne privredne komore Šumadije i Pomoravlja, direktora Univerzitetskog kliničkog centra, predstavnika zdravstvenih ustanova, lekara, prodekana i studenata, potpisali su direktor Instituta prof. dr Milovan Bojić i dekan fakulteta prof. dr Vladimir Jakovljević.

Saradnje između ove dve naučne institucije će omogućiti da studenti Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu vežbaju i uče kardiovaskularnu medicinu u svetskim uslovima – na Institutu „Dedinje“ gde će moći da vide sve ono što se izvodi u Americi i zemljama Evrope, što mogu da čine i njihovi nastavnici i da im pokazuju i uče, rekao je prof. Dr Milovan Bojić, direktor Instituta.
Univerzitetski klinički centar u Kragujevcu od Dedinja može da dobije kompletnu logistiku i pomoć u razvoju i širenju kardiovaskularne medicine uključujući i kardio vaskularnu hirurgiju, što je budućnost koja se ne može izbeći. Dedinje ima ogromno iskustvo, vrhunske rezultate i veliku volju da pomogne i ponudiće sve raspoložive resurse. Zahvaljujući vrhunskoj građi i materijalu prof. dr Bojić očekuje da će medicinski fakultet u Kragujevcu imati bezbroj doktorskih disertacija, specijalizacija i užih specijalizacija, koji će biti konkurentni najrenomiranijim stručnim i naučnim radovima u inostranstvu. Sa druge strane Dedinje će od Fakulteta medicinskih nauka dobiti veliku pomoć i iskustvo u sferi fundamentalne nauke. Imajući u vidu da je Dedinje akreditovana naučna ustanova, koja ima izvanredan prodor u evropskim i svetskim razmerama i pod budnim je okom Svetske banke, dve naučne ustanove će, mimo stručnog aspekta, ističe prof. dr Bojić, združene moći da uključe i stručnjake iz Kragujevca u buduće domaće i internacionalne projekte i studije.

Ugovor koji smo potpisali podrazumeva saradnju u oblasti naučno istraživačkog rada, nastave, edukacije svih vrsta i aplikacija za međunarodne projekte, odnosno nastupe prema trećim licima, kazao je dekan Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Vladimir Jakovljević. Kada je reč o tretmanu i broju pacijenata koji gravitiraju prema njemu i broju izlečenih pacijenata Dedinje je brend broj jedan naše kardiovaskularne medicine. U oblasti kardiovaskularne fiziologije i drugih primenjenih grana Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu u prethodnom periodu pokazao je sjajne rezultate i napravio iskorak koji je prepoznat prvo u inostranstvu, a potom i od strane Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje koji nam je i ponudio ovakav vid saradnje. Kao naša glavna nastavna baza, veliki benefit imaće i naš UKC, jer će u specifičnim delovima kardiovaskularne kliničke medicine moći da školuje svoje kadrove, a zbog velikog broja pacijenata koji gravitiraju ka njemu, nadam se, kazao je prof. dr Jakovljević moći da formira i kardio hirurgiju.

Kardiovaskularna oboljenja spadaju među ozbiljnije uzročnike smrti svuda u svetu i zbog toga svaka saradnja koja doprinosi jačanju naše nastavna baza, predstavlja veliki značaj. Ovaj ugovor je prilika za sve studente kragujevačkog medicinskog fakulteta da obogate svoje iskustvo učeći od najboljih u svetu, ali i još jedan orden na bogatom reveru našeg fakulteta, koji se i inače dobro rangira na svetskim listama, kazao je gradonačelnik Dašić. Znanje je jedina stvar koja se uvećava i umnožava tako što se deli, dodao je gradonačelnik, zahvalivši se profesorima Milovanu Bojiću i Nebojši Tasiću što bogatu praksu i znanje žele da podele sa našim studentima.

Značajno je da baštinimo ovakve prakse i da se trudimo da naša deca, budući stručnjaci i lekari, koji će u Univerzitetskom kliničkom centru prema kome gravitira dva miliona ljudi voditi računa ne samo o zdravlju Kragujevčana već i više od toga, budu dobro obučeni, a ovo je jedan veliki korak u tom smeru, poručio je Dašić.

izvor i foto: Grad Kragujevac Odeljenje za informativne poslove

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish