Ove godine, Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Kragujevac obeležava Svetski dan autizma pod sloganom „Srećnija budućnost za autizam”. Povodom Svetskog dana autizma 1. i 2. aprila 2022. godine plavom bojom u večernjim satima u Kragujevcu, biće osvetljen Legat „Nikole Koke Jankovića“, Gradska uprava u Kragujevcu, Krst na ulazu u grad, Spomenik streljanim đacima u Šumaricama, „Kuća Đure Jakšića“ u Kragujevcu. Cilj je da ustanove kulture daju svoj doprinos u obeležavanju Svetskog dana autizma, time što će upaliti plava svetla u znak podrške osobama sa autizmom. Ove godine uz slogan „Srećnija budućnost za autizam“, želi se ukazati na potrebu da je neophodan sveobuhvatan pristup životu osoba sa autizmom, kako bi one zaista uživale svoja prava i živele srećnim i ispunjenim životom.

Autizam je dijagnostifikovan jednoj od 68 osoba, što znači da u Evropi trenutno živi oko 7 miliona osoba sa poremećajem iz autističnog spektra. Ukoliko uzmemo u obzir i njihove porodice, možemo reći da je preko 20 miliona Evropljana na direktan ili indirektan način povezano sa autizmom. Zbog nepostojanja Nacionalnog registra osoba sa invaliditetom, u Srbiji se ne zna tačan broj osoba iz autističnog spektra. Ali, ako uzmemo u obzir gore pomenutu prevalencu autizma, sa sigurnošću možemo tvrditi da ih je nekoliko desetina hiljada.
Uprkos povećanju svesti o tome šta je autizam, sigurno je da javnost ovo stanje i dalje u dovoljnoj meri ne razume. Od izuzetne je važnosti da donosioci odluka, kao i društvo u celini, radi na tome da se u većem broju uklanjaju postojeće prepreke, koje sperečavaju punu inkluziju osoba i njihovih porodica autističnog spektra u društvenu zajednicu.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway