Uokviru realizacije petogodišnjeg projekta Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu koji Grad Kragujevac uz podršku SKGO i UNICEF-a sprovodi, danas je potpisan Protokol o saradnji u oblasti podrške roditeljstvu i razvoju dece. Potpisnici ovog dokumenta su Grad Kragujevac i institucije koje se bave potrebama roditelja i dece – predškolske ustanove ”Nada Naumović” i ”Đurđevdan”, Dom zdravlja, Centar za socijalni rad ”Solidarnost”, Centar ”Kneginja Ljubica”, Institut za javno zdravlje i Centar za porodični smeštaj i usvojenje. U ime grada Protokol je potpisao Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje.

Protokol objedinjuje sve institucije od važnosti na nivou grada u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, ali ne sprečava pristup privatnom i civilnom sektoru i drugim institucijama, istakla je dr Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Razmena informacija je drugi važna mera ovog dokumenta kako bi se unapredile postojeće ili izradile nove lokalne politike i usluge u oblasti podrške ranom razvoju dece na osnovu realnih podataka, uključujući i integrisani sistem prikupljanja podataka za podršku roditeljstvu i ranom razvoju dece, rekla je dr Damnjanović i podsetila da protokol predstavlja sve ono što grad Kragujevac već čini u podsticaju roditeljstvu od podrške boravka dece u vrtićima, besplatnih udžbenika za prvake i mnogo toga drugog.

Govoreći o značaju projekta i problemima koji su se izdvojili u prvoj godini realizacije, Nikola Ribarić, načelnik Gradske uprave za društvene delatnosti je istakao da su to nedovoljni ili netačni podaci u određenim oblastima. Protokol o saradnji između lokalne samouprave i institucija koje se bave podsticajnim roditeljstvom i decom u ranom razvoju, treba da omogući razmenu podataka. To će olakšati planiranje grada Kragujevca koje je nemoguće bez tačnih i podataka na jednom mestu a istovremeno unaprediti oblast podsticajnog roditeljstva. Ova oblast je jako značajna jer su rani razvoj dece i roditeljstva kao i razvoj porodice, značajni za razvoj i grada i države, kazao je Ribarić.

Ana Miletić Vučković iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje kaže da je prednost projekta i to što pored roditelja prepoznaje i hranitelje kao lica koja neposredno brinu o deci koja ne odrastaju sa svojim roditeljima. Centar će kroz projekat dodatno osnažiti svoje savetnike za hraniteljstvo. Oni će svoja znanja prenositi hraniteljima koji neposredno brinu o deci, a to je Miletić Vučković ocenila kao dodatni benefit projekta.

Pored Grada Kragujevca, na uspostavljanju kvalitetnih politika i inter-sektorskih mehanizama podrške razvoju podsticajne roditeljske prakse u okviru projekta radiće i Bor, Vranje, Novi Pazar i Novi Sad. Zatim će novostečeno znanje, iskustvo i dobra praksa iz pilot gradova biti preneti na drugih 27 lokalnih samouprava u Srbiji.

izvor i foto: www.kragujevac.rs

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish