Kroz projekat ,,Hitan odgovor Republike Srbije na COVID-19“, Zavod za urgentnu medicinu Kragujevac od Ministarstvo zdravlja dobilo je na korišćenje devet vozila: četiri reanomobila, jedno terensko, dva kombija, jedan putnički automobil i jedno vozilo sa rampom za osobe sa invaliditetom.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa saradnicima, posetio je danas Zavod za urgentnu medicinu gde su tom prilikom predstavljene mogućnosti i značaj novih sanitetskih vozila za rad lekara i zbrinjavanje pacijenata.

Impresioniram sam onim što sam video, jer vozila sa kompletnom opremom predstavljaju male klinike same za sebe, kazao je gradonačelnik Dašić. Opremljena su za rad na terenu i direktnu komunikaciju s bazom, tako da kada pacijent stigne, tim medicinskog osoblja u zdravstvenoj ustanovi spreman je da reaguje u istom trenutku. Verujem, kazao je gradonačelnik, da čitave generacije ne pamte kada je bilo ovakvih nabavki, što pokazuje da je država Srbija jaka i odgovorna i da vodi računa o svom zdravstvenom sistemu. Najveće je zadovoljstvo što je oprema namenjena onima koji su tokom čitavog perioda pandemije dali najviše od sebe, dan i noć su radili bez prestanka i bili pod opremom koja im je dodatno otežavala rad. Sa devet novih vozila oni imaju prave uslove za rad kao bilo gde na Zapadu. Prosečan vek vozila bio je 17 godina starosti što je sada značajno popravljeno a Hitna pomoć opremljena i na usluzi građanima, poručio je gradonačelnik Dašić.

Četiri reanomobila potpuno su opremljena za sve što u ovom trenutku najsavremenija urgentna medicina može da pruži, kazala je dr Gordana Đokić, v.d. direktora Zavoda za urgentnu medicinu Kragujevac. Sa defibrilatorima, aspiratorima, respiratorima, na kojima rade vrsni lekari Zavoda, transport i zbrinjavanje najugroženijih pacijenata mogu da budu obavljeni u potpunosti. Peto sanitetsko vozilo – Fiat Ducato koje ima osnovnu opremu biće kompletirano defibrilatorom i EKG aparatom i koristiće se za rad na terenu. Putničko vozilo sa pogonom na sva četiri točka koristiće se kao terensko vozilo za pacijente van grada kojima je zbog težine stanja potrebna dijaliza. Dva kombi vozila namenjena su pacijentima kojima je potreban transport, odlazak na dijalizu, terapiju u hiperbaričnoj komori ili Beograd. Za osobe sa invaliditetom obezbeđeno je posebno vozilo sa rampom. Država je ovakve sanitete dodelila službama i zavodima u drugim gradovima, tako da ćemo u saradnji sa njima, najavila je dr Đokić, raditi na izradi protokola kako bi svaki pacijent u bilo kom gradu dobio istu uslugu.

izvor i foto: www.kragujevac.rs

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish