Obeležavanju godišnjice postojanja usluge Dnevni boravak za starije osobe u Kragujevcu u organizaciji Centra „Kneginja Ljubica“ u ime grada prisustvovala je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Ona je istakla značaj usluge u sistemu vaninstitucionalne zaštite za starije sugrađane i njihove porodice jer boravak obezbeđuje starijim osobama dnevno zbrinjavanje uz podršku i nadzor, unapređujući tako kvalitet života u porodičnim uslovima i prevenirajući smeštaj u institucije socijalne zaštite, rekla je dr Damnjanović.

Grad Kragujevac je uslugu Dnevnog boravka parterski osnovao sa Centrom za socijalni rad i Gerontološkim centrom 2003. godine u okviru Službe za integrisanu negu i pomoć starima, pri Centru za socijalni rad, a Centru „Kneginja Ljubica“ usluga je poverena u novembru 2011. godine. Licencu za pružanje usluge Centar je dobio 20. aprila 2018. godine, na period od pet godina, podsetila je dr Damnjanović.

Kapacitet usluge je 10 korisnika i do sada je uslugu koristilo više od 130 starijih osoba, a Dnevni boravak za starije osobe podrazumeva dnevno – osmočasovno zbrinjavanje starijih lica, kako bi im se uz pružanje podrške i podsticanje socijalne uključenosti održao ili unapredio kvalitet života u sopstvenoj sredini i odložio smeštaj u institucije.Porodici starijih lica, usluga omogućava da, uz radno angažovanje, nastavi brigu o svom članu domaćinstva u okviru porodice i potrebni predah. Aktivnosti usluge usmerene su na očuvanje i unapređenje preostalih potencijala korisnika. Uslugu mogu koristiti mentalno očuvana lica i lica u početnim fazama demencije starija od 60 godina koja su obolela od hroničnih bolesti, polupokretna ili poluzavisna od pomoći drugog lica i u određenom stepenu invalidnosti.

Povodom obeležavanja 19 godina postojanja usluge Dnevni boravak za starije osobe u prostorijama Boravka, organizovan je turnir u igranju društvenih igara između korisnika Dnevnog boravka i korisnika Gerontološkog centra.

izvor: www.kragujevac.rs

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish