Svetski dan šuma, 21. mart obeležen je danas sadnjom duda, ukrasne vrbe i kedra u novoizgrađenom parku iza zgrade Gradske uprave. Sadnice su na inicijativu člana ekološke radne grupe u Skupštini grada Kragujevca posadili pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju Boris Kovačević i zamenica direktora Doma zdravlja primarijus dr Slavica Lončar. Borba protiv klimatskih promena, mora biti prioritet svakog pojedinca. Danas je Svetski dan zaštite šuma ali i Međunarodni dan borbe protiv rasizma. Simbolično, sadnjom duda, ukrasne vrbe i kedra na današnji dan želimo da pošaljemo ekološke i mirovne poruke, svesni trenutka u kome se nalazi ceo svet, rekao je Nestorović zahvalivši se pomoćniku gradonačelnika Borisu Kovačeviću i doktorki Lončar, što su kao istaknuti pojedinci grada prepoznali građanske vrednosti i ovom simboličnom akcijom na današnji dan, ukazali građanima grada Kragujevca, na vrednosti za koje se borimo radi stvaranja boljeg društva.

Svaki čovek grada Kragujevca, trebalo bi da zasadi makar jedno drvo u borbi protiv konstantnog zagađenja vazduha, koje za posledicu ima globalnu promenu klime. Sadnica ima, a svaki pojedinac može da se obrati dopisom gradskim institucijama, da izrazi želju i ukaže na potrebe kako bi se u svakom delu grada obavilo ozelenjavanje i pošumljavanje. Današnja simbolična sadnja, ima za cilj podizanje ekološke svesti u vremenu kada se zbog klimatskih promena mnoga stabla suše u našem gradu. Primetno je, ističe Nestorović, znatno sušenje četinara, dok smokve kao tropske biljke sve više uspevaju, što je bioindikator na globalno zagrevanje planete zemlje. Velika stabla lišćara i bogate krošnje su glavni apsorberi ugljen dioksida, i zato svi moramo kao pojedinci da svojim primerom apelujemo na popravljanje stanja “zelenih pluća” u gradskom ekosistemu i čitavom biodiverzitetu u okolini grada.

Podsetivši da se 21.marta, u znak sećanja na žrtve Aparthejda u Južnoj Africi, prema odluci Generalne skupštine Ujedinjenih nacija obeležava i Međunarodni dan protiv rasizma, Nestorović je istakao da duboko svesni trenutka u kome se nalazi čovečanstvo iz srca Šumadije, iz grada Kragujevca upućujemo poruke mira kojima se vrednuju različitosti i promoviše solidarnost, uz nadu da će se znatno unaprediti ekološki postulati i građanske slobode svuda u svetu, bez predrasuda.

Inicijativa sadnje novih stabala drveća potekla od je civilnog sektora, od strane građana koji imaju strast i entuzijazam prema sredini u kojoj svi živimo i prema našem gradu. Naizgled ovo je jedna mala, ali vrlo velika i značajna stvar koja obogaćuje svakodnevni život građana i prirodni ambijent u kojem se krećemo, idemo na posao, vodimo decu u vrtić u školu. S obzirom na to da ne može sve da potekne iz Gradske uprave, ovo je jedan pozitivan primer kako građani mogu da utiču na grad i kreiraju bolji i lepši ambijent u gradu u kome svi živimo, kazao je Boris Kovačević, pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju.

Svako zasađeno drvo dobro je za čitavo čovečanstvo i drago mi je što u ime ustanove primarne zdravstvene zaštite, koja se pored lečenja, bavi prevencijom bolesti, mogu da zasadim drvo i time utučem na unapređenje životne sredine u našem gradu ali i globalno, rekla je primarijus dr Slavica Lončar, zamenica direktora Doma zdravlja. Svedoci smo zagađenja vazduha i porasta broja onih koji imaju neko od oboljenja disajnih organa. Akciju pošumljavanja grada, gradskog urbanog zelenila, podržavamo, jer pored toga što je drveće lepo ono pročišćava vazduh apsorbujući ugljen dioksid i čestice prašine i oslobađa kiseonik koji nam je neophodan za život. Ovo je naš grad, naša životna sredina, naš dom i na nama je ga čuvamo i održavamo zbog delovanja i ponašanja, poručila je primarijus dr Lončar.

Inače park iza Gradske uprave, predstavlja malu oazu uređenu i kreiranu po ideji građanskog aktiviste Dejana Nestorovića u saradnji sa JKP “Šumadija”. Prethodno su svoje sadnice simbolično posadile načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Stošić-Ilić, profesorka Slavica Đukić Dejanović i članica Gradskog veća dr Gordana Damnjanović.

izvor: www.kragujevac.rs

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish