Uz podršku Vlade Republike Srbije, Kragujevac se konačno pokrenuo i napreduje. Zahvaljujući modernoj saobraćajnoj i železničkoj infrastrukturi, korak je bliže cilju. Uz ostale kapitalne projekte, čija je realizacija u toku, povećava atraktivnost za potencijalne investitore i podstiče ekonomski razvoj čitavog regiona. Država će do 2025. godine u Kragujevac uložiti oko milijardu i 100 miliona evra.

Investitori prate dobre puteve, a jedan od njih je severna obilaznica. Proglašena za projekat od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, obilaznica će omogućiti izmeštanje teretnog saobraćaja iz centra grada – iz Bulevara Kraljice Marije i Lepeničkog bulevara, kao i formiranje novih poslovno-industrijskih zona duž njene trase. Dužina obilaznice je 22 km a vrednost projekta preko 155 miliona evra.

Projekat od nacionalnog značaja je i Gružanski koridor – brza saobraćajnica Kragujevac – Mrčajevci, koja će povezati grad sa Moravskim koridorom. Kragujevac tako postaje čvorište koridora 10 i 11 – najbitnijih srpskih saobraćajnica.

Investicija u zdravu životnu sredinu i čist vazduh je gašenje kotlova na ugalj u kragujevačkoj Energetici. Uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, daljinsko grejanje biće omogućeno najsavremenijim kotlovima priključenim na gas. Time će konačno biti rešen problem aerozagađenja u toku grejne sezone za 70 posto.

U okviru prve faze projekta Čista Srbija, biće izgrađeno prvih 40 od predviđenih 350 kilometara kanalizacione infrastrukture i atmosferske kanalizacije, čime će biti rešen jedan od gorućih komunalnih problema u Kragujevcu.

Završetkom izgradnje Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu sa Bankom matičnih ćelija, Kragujevac i Srbija će dobiti jedan od najznačajnijih naučno-istraživačkih centara u oblastima biomedicinskih, biotehničkih i prirodno-matematičkih nauka, jedinstven – ne samo u našoj zemlji, već i u čitavom regionu Zapadnog Balkana.

U nameri da sačuva kulturno nasleđe, grad je iz budžeta obezbedio sredstva za revitalizaciju najugroženijih i arhitektonski najvrednijih fasada na objektima s početka 20. veka. Spomenici kulture biće sačuvani u originalnom izdanju, a uređeni i osvetljeni postaće ukras Kragujevca.

izvor: www.kragujevac.rs

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway