Kragujevac je prvi grad u kojem je otvorena izložba‘’Zarobljeno vreme’’ posvećena nestalim licima, žrtvama rata u bivšoj Jugoslaviji. U organizaciji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK), Crvenog krsta Srbije (CKS), GO Crvenog krsta uz podršku grada, u nedelji u kojoj se obeležava Dan ljudskih prava, 10. Decembra, rezultat je projekta psihosocijalne podrške i podrške mentalnom zdravlju porodica nestalih lica.

Izložbom ‘’Zarobljeno vreme’’Crveni krst Srbije je želeo da skrene pažnju na probleme sa kojima se porodice nestalih suočavaju, da apeluje da se zahtevi porodica što pre reše, a ova poruka se šalje iz grada Kragujevca, grada koji neguje sećanje, solidarnost, humanost i otvorenost. Svaki ovaj sat na izložbi predstavlja jednu osobu i njen glas da je “vreme” da se nestane neizvesnost, da je “vreme” da se nešto učini. Porodicama je važno da saznaju o sudbini njihovih najmilijih kako bi pronašle mir i dostojanstveno ih sahranili, rekao je predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović. Sudbine nestalih u ratovima bivše Jugoslavije složen je i dugotrajan proces, ali smo uvereni da se, uz bolju regionalnu saradnju i razmenu informacija, može i mora da se unapredi. Rešavanje pitanja nestalih mora da se ubrza i tretira isključivo kao humanitarno pitanje, lišeno svake politizacije, poručio je predsednik Petrašinović.
Jelena Stijačić šefica Regionalne delegacije MKCK u Beogradu rekla je da se od skoro 35.000 ljudi čiji je nestanak prijavljen MKCK, gotovo 10.000 imena još uvek nalazi na spisku nestalih i ponovila apel MKCK predstavnicima vlasti iz zemlje i regiona kao i međunarodnim akterima, da ulože dodatni napor da se dođe do informacija koje mogu pomoći da se rasvetle sudbine što većeg broja nestalih lica.

U Kragujevcu su 17 porodica kroz razgovor i umetničkim izrazom predstavile viđenje sopstvenih sudbina, porodica i najbližih o kojima nemaju nikakvu vest, ukazale poverenje, otvorile dušu i zajedničkim naporom učinile da se jedna tragična priča na drugačiji način doživi i vidi. Svaki od ovih satova jeste posebna ljudska tragedija, rekao je generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović. Naša ambicija je da još jednom uputimo apel onima koji mogu da doprinesu i da se omogući porodicama više od 10 hiljada nestalih da saznaju konačnu sudbinu svojih najbližih ma kakva ta sudbina bila, jer smo kao zajednica dužni da im omogućimo da stignu do odgovora na pitanja koja ih brinu, poručio je Miladinović.

Tokom projekta porodice iz Kragujevca radile su na izradi umetničkih crteža posebnog značenja i značaja. „Zaustavljenim satovima“ koji simbolizuju zarobljeno vreme na sećanja nestalih i njegov identitet, prikazano je i teško breme čekanja a sa namerom da skrenu pažnju javnosti na humanitarnu dimenziju problema, obične ljudske priče i konkretne potrebe porodica.
U ime porodica nestalih govorila je Marijana Mitrović koju je sa ćerkama 1999. godine suprug Ivica poslao na sigurno u Srbiju. Njen sat nosi naziv Bezuslovna ljubav a oslikan je orao kao zaštitnik njihove porodice. Od te godine do danas ništa nismo čuli o njemu a u sećanju čuvamo trenutke koje smo zajedno proveli, kaže Marijana zahvaljujući se na podršci i snazi koju su joj pored devojčica, pružali savetnici Centra za socijalni rad u Kragujevcu.

izvor i foto: Grad Kragujevac Odeljenje za informativne poslove

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway