U Malom likovnom salonu Narodnog muzeja Kragujevac, večeras je održana druga po redu samostalna izložba  slikarke i pesnikinje Vesne Maksimović,pod nazivom ,,Odsjaj svile kao odraz vremena“. Publika je mogla da vidi eksponate ručno rađenih abažura na lampama, sa postoljem od voska i metala kao i oslikane tunike i svilene marame. Postavka je inspirasana ornamentima srpske srednjevekovne umetnosti,tako je ovo jedinstveno prilika da se ovako nešto predstavi u Kragujevcu a i šire rekla je Vesna za medije.

Na pitanje,zašto baš svila,umetnica je rekla da je sama  svila po sebi živ materijal ,ali ujedno i žilav, i zahtevan i traži strpljenje tokom rada. Svila je neuhvatljiva, slobodna i za oslikavanje potrebno je iskustvo, rekla je slikarka, a koje je ona sticala tokom vremena još od 2014.godine kada je i prepoznala sebe u tome. Na pitanje ,zašto srednjevekovni motivi rekla je, da jojj  je čast i ponosna je što je motive upravo pronašla u srpskoj srednjevekovnoj umetnosti, а jedan od razloga je i činjenica da  je veoma važno  sačuvati tradiciju našeg naroda jer samo tradicija čini njegov identitet.
Mali likovni salon, Narodnog muzeja je bio veoma posećen  i uz poštovanje epidemioloških mera,    svi posetioci  su mogli,, naizmenično učii i pogledati prelepu postavku Lepota oslikane svile i i abažura lampi je bio praznik za  oči i dušu, i  koliko je postavka originalna nije ostavila ravnodušnim ni slučajne prolaznike, koji nisu mogli da prođu a da ne pogledaju izložene eksponate.

tekst i foto: Dušica Jokićević
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish