Naš sugrađanin Ljubiša Šljivić trijumfalno je priveo kraju svoj novi humanitarni pohod, u pratnji majke Marije i članova Planinarsko – ekološkog kluba, koji su mu se pridružili u Desimirovcu, nadomak Kragujevca. Humanitarni maraton, ovog puta ne biciklom, nego pešice, Ljubiša Šljivić je započeo iz svog zavičaja (selo Biljane Donje, kod Zadra) 28.septembra 2021. god. a završio 28. novembra 2021.god. Posle 1020 km i 62 dana pešačenja, kroz tri države (Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija) srdačno je dočekan u Kragujevcu kod Krsta. Osetljiv na tuđu bol, posebno dečju, odlučio je da kao čovek, doprinese obezbeđivanju neophodnih sredstava za lečenje četvorogodišnjeg Ilije Milanovića, iz Kosjerića, za njegov prvi korak.

“Ljubišina požrtvovanost je skrenula pažnju celog regiona i daje nadu da postoje dobri i plemeniti ljudi, da postoji šansa za sve nas, da se okrenemo humanitarnim podvizima, ako ne ovako monumentalno velikom, onda može i drugačije, da činimo male stvari, a opet da budemo humanitarci kao što je Ljubiša danas”, istakao je Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport.
Za Ilijin prvi korak Ljubiša je krenuo od rodnog sela Biljane Donje, preko Knina, Dinare, Bosanskog Grahova, Drvara, Bosanskog Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta, Prijedora, Banja Luke, Prnjavora, Dervente, Modriče, Šamca, Brčkog, Bijeljine, Pavlovića mosta, Badovinaca, Sremske Mitrovice, Rume, Inđije, Stare Pazove, Starih Banovaca, Beograda, Avale, Mladenovca, Topole do Kragujevca.

Diplomirani ekonomista, bez posla, poeta (nagrađivan za stihove više puta), sportista, dete iz „OLUJE“, humanista, Ljubiša Šljivić je naš sugrađanin, za sad prvi i jedini Srbin, koji je u humanitarnom pohodu, 2019.god. prikupljao sredstva za nabavku skupog inplanta, kako bi pomogao petogodišnjem Mihajlu iz Beograda, da ponovo čuje, pošto je lečeći se od karcinoma, ostao bez sluha. Vozeći bicikl došao je do Severnog pola za 85 dana i prešao 5 876 km, kroz 12 evropskih zemalja, promovišući lepotu Srbije i Kragujevca. Za nesvakidašnji podvig i uspešnu misiju humanitarnog karaktera 2020. god. , na predlog Udruženja građana „Ekspres“ nagrađen je Đurđevdanskom nagradom grada Kragujevca.

izvor i foto:Humanitarni radio

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish