Udruženje građana ,,EKSPRES“ je u prostorijama ,,Narodne biblioteke,, ,,Vuk Karadžić po drugi put organizovalo književno i muzičko veče, sa fokusom na temu ,,tolerancije,, povodom obeležavanja ,,Međunarodnog dana tolerancije“16. novembar 2021.godine. Veče je organizovano na predlog gospođe Danijele Nešović, predsednice Uderuženja za pomoć osobama sa autizmom, Kragujevac.

U prijatnoj atmosferi i gostima: deca sa autizmom i njihovi roditelji i članovi Kutka za  kvalitetnijje  starenje , Crveni krst Kragujevac, uz poeziju i pesmu, izvođači kulturno umetničkog programa uspeli  su da  emocije,smeh ,prenesu i na posetioce posebno mlade sa autizmom i drže njihovu pažnju  i interesovanje. Književnoj večeri, svojim prisustvom doprinela je i dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, koja je pozdravila prisutne i uživala u programu.

Za medije je navela da je grad Kragujevac kao veoma odgovorna lokalna samouprava prepoznala potrebe Udruženja za pomoć roditeljima dece  sa autizmom koji obezbeđuju finansiranje kroz program svog rada ali i aktivnost kroz programe projekata. Takođe njihovi roditelji su veoma aktivni kroz mnoge akcije, radionice, čak i u uslovima pandemije bili aktivni učesnici u zajednici.
U želji da promovišu prava i toleranciju, organizatoru udruženja za pomoć osobama sa autizmom su se pridružili članovi ,,Kutka za kvalitetnije starenje“ Crvenog krsta Kragujevac.
Ovakvo povezivanje udruženja, grad podržava, jer oni čine da se razvija kultura tolerancije, prevazilaženje međugeneracijskog jaza, da se izađe u susret socijalnoj inkluziji i potrebama osoba sa invaliditetom.

Tako da je ovo na jedan način, skup: mladi sa invaliditetom, stari koji su u ,,Kutku za kvalitetnije starenje“ali i predstavnici drugih udruženja, što činimo ne samo ovog dana već tokom čitave godine, rekla je Gordana Damnjanović. Kulturni umetnički program su oplemenili svojim izvođenjem:profesorka Mirjana Matić i Radovanka Antić, a instrumentalna pratnja u izvođenju,: profesora književnosti Nikole Teofilović, gitara i profesora Predraga Zdravkovića Zeke ,harmonika.

Voditelj i dramski umetnik Mirko Barjaktarević , svojim profesionalnim umećem, uputio je pozdrav prisutnima i posebno naglasio da ove i svake slične manistecije ne bi bilo moguće organizovati bez svesrdne podrške grada Kragujevca.
Odabrane tekstove, na temu tolerancije, čitala je predsednica Udruženja građana,, EKSPRES“ gospođa Slavica Lukić, koja je svoj profesionalni pedagoški pristup i ove večeri pokazala.

Predsednica udruženja za pomoć roditeljima osoba sa autizmom,  gospođa Danijela Nešović, za medije je rekla, da je ovo veče drugačije, po tome što je u pitanju kulturno umetnički program kroz muzičko izvođenje, samim tim što muzika decu sa autizmom opušta i smiruje i uživaju u tome.
Učešće osoba sa autizmom u kulturni život zajednice od velikog je značaja za njih, samim tim što je od značaja opšteg stanja i poboljšanja njihovog položaja u društvu.
Ovaj dan treba da podseti sve građane na planeti, da treba da budu tolerantni i da uvažavaju različitosti, a poruka je građanima da budu tolerantni kad god je to moguće, a moguće je  UVEK, za kraj rekla je gospođa Danijela Nešović.

tekst i foto: Dušica Jokićević

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish