U kalendaru aktivnosti Crvenog krsta Kragujevac 16. novembar je Međunarodni dan tolerancije. Vršnjački edukatori Crvenog krsta u saradnji sa svim osnovnim školama u Kragujevcu već decenijama kroz program „Promocija humanih vrednosti“, uče o značaju koji uspostavljamo sa drugima, o našim sličnostima i razlikama i o tome da postoji mogućnost da taj odnos bude svesniji, ispunjeniji i bolji. Dan tolerancije obeležen je u osnovnoj školi „Jovan Popović“ a novi edukatori Omladinska terenske jedinice „Dr Elizabet Ros“ Crvenog krsta Kragujevac svoje stečeno znanje preneli su na svoje vršnjake.

UNESCO je toleranciju definisao 1995. godine kako bi sve ljude podsetio na potrebu poštovanja i uvažavanja osoba koje su drugačije od nas. Tolerancija dolazi od grčke reči – tolerare što znači podnositi. Trpeljivost odnosno tolerancija je pojam iz oblasti društva, kulture ili religije koji se odnosi na kolektivnu praksu prihvatanja i saradnje sa osobama koji nisu iste vere, ne misle na isti način, imaju drugačiji politički stav ili se razlikuju po nekom drugom osnovu. Tolerancija je zasnovana na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savesti i uverenju. Tolerancija je harmonija u različitostima. Tolerancija je vrlina koja mir može učiniti mogućim, doprinosi menjanju kulture rata, u kulturu mira.

Tolerantna ličnost u stanju je da razume da postoje shvatanja koja su različita od njenih i podnese ih bez netrpeljivosti ili ozlojeđenosti. Tolerantna osoba svesna je ograničenja i različitosti individualnih pogleda na svet i zbog toga je sposobna da prihvati postojanje drugačijih načina mišljenja. Biti tolerantan moralna je dužnost svakog pojedinca, odgovornost i vrlina. Tolerancija se uči u okviru porodice, škole i socijalnom okruženju. Učeći se toleranciji, učimo i kako da se sukobe mirno rešavamo jer su oni sastavni deo života svakog od nas. Važno je da mladi razumeju šta tolerancija znači, kako bi na pravi način mogli da to prenesu svojim vršnjacima i da stečena znanja na adekvatan način primene u praksi. Podizanjem svesti o toleranciji istovremeno radimo na podizanju svesti o problemima, kao što su nasilje, konfilkt, diskriminacija.

„Tolerancija je na probi kada smo u većini, a hrabrost je na probi kada smo u manjini.“ Rlaf Stokman. U prilogu su fotografije sa radionica u Osnovnoj školi „Jovan Popović“ i radionica sa mladima u Crvenom krstu Kragujevac. Obeležavanje dana tolerancije nastavljeno je i u Kutku za kvalitetnije starenje. Povodom Međunarodnog dana tolerancije Crveni krst Kragujevac, raspisao je likovni i literarni konkurs, za predškolce i učenike osnovnih i srednjih škola upravo, na pomenutu temu o ljubavi, sreći, prijateljstvu, druženju, jednakosti…

teksti foto: Crveni krst Kragujevac

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish