Dan primirja u Prvom svetskom ratu u Kragujevcu je obeležen polaganjem venaca kraj Spomenika palim Šumadincima. U ime grada Kragujevca vence su položili gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović.

Kragujevac neguje kulturu sećanja i njome se ponosimo, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić. Srbija je toliko puta bila na pravoj strani i toliko puta dala i previše. Primer za to je Prvi svetski rat kada smo izgubili skoro trećinu stanovništva a u to vreme skoro 60 procenata muške populacije. Posledice takvog gubitka, koje su definitivno izmenile demografsku sliku naše zemlje, ne mogu da se izračunaju, ali je najvažnije da je Srbija uvek bila na pravoj strani. Nama kao narodu je značajno da budemo na pravoj strani istorije i da se ovako velikih žrtvi, danas sa ponosom sećamo, što će nastaviti i naredne generacije, poručio je gradonačelnik Dašić.

Kragujevac je dao veliki doprinos u ratovima od 1912. do 1918. godine, samim tim jer je ovde bio Vojno tehnički zavod, vojne bolnice, dva puka. Šumadijska divizijao odigrala je glavnu ulogu u proboju Solunskog fronta i konačnom oslobođenju zemlje, kazao je Milan Vujičić, predsednik Udruženja potomaka ratnika 1912 – 1920., prema čijoj evidenciji je, u tadašnjem sastavu bilo oko 16 000 učesnika ratova iz kragujevačke opštine, a oko 2,500 poginulih.

Vence kraj Spomenika palim Šumadincima položili su i predstavnici Vojske Srbije, SUBNOR – a, Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920, Spomen parka 21. oktobar, Narodnog muzeja i MZ Centar.

izvor i foto: https://www.kragujevac.rs/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish