3-4.novembra Ruski dom u Beogradu, najstariji kulturni centar sa jedinstvenom istorijom, okupio je pod svojim krovom više od 100 koordinatora povorke „Besmrtnog puka“ iz 40 zemalja sveta na Međunarodnom forumu „Sećanje na pobednike”. Manifestaciju je organizovao Sveruski javni građansko-patriotski pokret „Besmrtni puk Rusije“, uz podršku Rossotrudničestva (Ruske saradnje), Rosmolodeži (Ruske omladine) i Fonda javne diplomatije koji nosi ime A.M.Gorčakova.

Prva Međunarodna konferencija „Sećanje na pobednike“ održana je u Srbiji 2019. godine, u njenom radu učestvovali su predstavnici 55 zemalja.
Povorke „Besmrtnog puka” u Srbiji postale su posle Rusije jedne od najmasovnijih u svetu. Od 2016. godine i sve do početka pandemije, događaji su privukli hiljade ljudi u Beogradu i drugim gradovima u zemlji, a ni ova godina nije izuzetak. Svečane manifestacije održane su u mnogim gradovima zemlje, a u Kragujevcu smo uspeli održati povorku „Besmrtnog puka“ čak u uslovima karantina i ograničenja.

Učesnicima foruma obratili su se rukovodilac Rossotrudničestva Jevgenij Primakov, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.
„Sećanje na pobednike nije samo sećanje na vreme u kome su živeli, pa čak i ne samo na pobede koje su izvojevali. Sećanje na pobednike je sećanje na vrednosti, vodeći se kojima su pobedili. Sećanje na pobednike je nastavak borbe za iste vrednosti, sa kojima su pobedili. Samo zbog togo nam danas ne daju da se sećamo i pokušavaju da prepišu istoriju“, rekao je Ministar Policije Srbije ,Aleksandar Vulin.

izvor i foto: Наталья Завирохина

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish