Gradsko veće na sednici održanoj 2. novembra dalo je saglasnost gradonačelniku Nikoli Dašiću da zaključi Ugovor o sufinansiranju programa energetske sanacije porodičnih kuća između grada Kragujevca i Ministarstva rudarstva i energetike. Predmet ugovora, koji će biti potpisan u petak 5. novembra, je Program energetske sanacije porodičnih kuća, kroz ugradnju solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Ministarstvo rudarstva i energetike, početkom oktobra, odobrilo je gradu Kragujevcu finansiranje programa energetske sanacije porodičnih kuća, u iznosu od pet miliona dinara. Ukupna sredstva podsticaja za realizaciju programa iznose 10 miliona dinara, što znači da se grad Kragujevac obavezuje ugovorom da obezbedi preostalih pet miliona dinara. Imajući u vidu veliko interesovanje jedinica lokalnih samouprava, da kroz programe finansijski podstaknu energetske sancije porodičnih kuća, činjenicu da je energetska efikasnost i racionalna upotreba energije u javnom interesu Republike Srbije i od posebnog značaja, kao i ciljeve ostvarivanja ušteda energije, sigurnosti snabdevanja energijom i smanjenju uticaja energetskog sektora na životnu sredinu i klimatske promene, Ministarstvo je preduzelo sve potrebne mere da se finansira što veći broj programa, među kojima je i program solarnih panela.

Korisnik sredstava može finansirati meru ugradnje solarnih panela, pratećih nosača panela, neophodne instalacije za proizvodnju električne energije kapaciteta do i jednako 6kW instalisane snage solarnih panela za sopstvene potrebe, izradu neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova o ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije, koji je u skladu sa zakonom neophodna prilikom priključenja na distributivni sistem.

Rok za realizaciju programa je 1. juli 2022. godine.

izvor: www.kragujevac.rs

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway