U Spomen parku Kragujevački oktobar u Šumaricama obeležen je Dan sećanja na srpske žrtve u Drgom svetskom ratu i 80 godina od masovonog streljanja civila u Kragujevcu 21. oktobra 1941. godine. Državnu ceremoniju predvodio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon molebana kragujevačkim novomučenicima, koji je služio episkop šumadijski Jovan uz sasluženje sveštenstva Eparhije šumadijske, položeni su venci kraj spomenika Petom tri, podignutom na mestu gde su nemačke okupacione snage streljale đake i profesore kragujevačke gimnazije.

Vencu su, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića položili đaci i profesori Prve kragujevačke gimanizije, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, ministri u Vladi Srbije, predstavnici Skupštine Srbije, Vojske Srbije, SUBNOR – a.

Poštu stradalima odali su i predstavnici diplomatskog kora, a u ime Nemačke to je učinila potpredsednica Bundestaga Klaudija Rot.

Državnoj ceremoniji u Kragujevcu prisustvovali su ministri Branko Ružić, Nebojša Stefanović, Darija Kisić – Tepavčević, Gordana Čomić, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i brojni građani.

Na Velikom školskom času izvedena je poema „Crni dan“ Duška Radovića, prva poema namenski napisana za tu manifestaciju 1971. godine. Dramski prikaz, u izvođenju 12 članova Knjaževsko srpskog teatra sa gostujućim glumcem Milošem Lazićem iz Beograda, režirao je Dragan Jakovljević.

Inače, Veliki školski čas u Šumaricama kao komemoracija održava se od 1957. godine, a od 1961. godine održava se kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima, koji je te godine i otkriven.

izvor i foto: https://www.kragujevac.rs/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish