Akcija ozelenjavanja centra grada, nastavljena je danas, sadnjom dva stabla žalosnog duda na platou iza zgrade Grada, u ulici Save Kovačevića. Stabla su zasadili Slavica Đukić Dejanović, savetnica predsednice Vlade Republike Srbije i Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Akciji su prisustvovali Marko Vujnović, direktor JKP „Šumadija“ i Dejan Nestorović, član Ekološke radne grupe grada Kragujevca.

Zdravlje Kragujevca i pluća Kragujevca jesu i drveće koje sadimo, i zelene površine. Kada govorimo o nekom javnom i opštem zdravlju, mi obično mislimo da je važno prihvatiti instrukcije lekara i vakcinisati se protiv kovida. Međutim, to nije jedina mera koju treba da radimo u cilju unapređenja javnog i kompletnog zdravlja. Sve ovo što smo rekli je i doprinos mentalnom zdravlju i estetici Kragujevca – kazala je Slavica Đukić Dejanović.

Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu pohvalila je ovu inicijativu koja je potekla iz civilnog sektora. Sada smo u prilici da ovaj prelepo dizajnirani park, iza Skupštine grada, upotpunimo sa novim sadnicama. Svi znamo koliko je važno za zdravlje, svako posađeno drvo, svaka zelena površina u gradu Kragujevcu su jedna nova pluća – kazala je Gordana Damnjanović. Marko Vujnović, direktor JKP „Šumadija“ istakao je da je u prethodnom periodu ovo preduzeće sprovelo  niz aktivnosti na ozelenjavanju. Posađeno je 38 sadnica žalosnog duda i 30 sadnica lovor višnje. Svaki put kada bude sličnih aktivnosti, JKP Šumadija će se pridružiti, kao društveno odgovorno preduzeće.

Dejan Nestorović član Ekološke radne grupe grada Kragujevca, pokretač je inicijative da se prostor iza zgrade Gradske uprave, koji je bio ledina, do tada, ozeleni i oplemeni. Pre godinu dana počelo se sa formiranjem novog parka po uzoru na vrtove u Londonu. To je bio samo početak novih ekoloških akcija ozelenjavanja grada i borbe za čistiji vazduh. Cilj nam je da bude što više ovakvih akcija i da na taj način probudimo ekološku svest kod građana – kazao je Nestorović.

izvor i foto: www.kragujevac.rs

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish