Okrugli sto na temu,, Ekonomsko osnaživanje nezaposlenih žena, problemi i perspektive“organizovan je u Gradskoj upravi Kragujevac sa ciljem da se uspostavi dijalog i saradnja između ključnih aktera u oblasti zapošljavanja. Mrežu 45+ čine udruženja žena koje su svojim aktivnostima uticale na rešavanje ovog krucijalnog ekonomskog i društvenog problema.
Žene koje su uticale na značaj ovog problema i njegovog rešavanja su: ,,Žene na prekretnici“ iz Beograda koje su nosilac projekta, zatim ,,Laris“ iz Čačka, ,,Putokaz Kragujevac“ i ,,Milona“ iz Aleksandrovca.

Inače,projekat,, Javnim zagovaranjem do ekonomskog osnaživanja žena 45+“ dobio je podršku projekta Vlade Švajcarske,, Zajedno za aktivno društvo“, koje sprovode ,,Helvetas SWISS Intercooprration“ i Građanske inicijative. Učesnici okruglog stola bili su predstavnici su NSZ Filijale Kragujevac,Regionalne privredne komore Šumadije i Pomoravlja,Regionalne agencije za lokalni ekonomski razvoj, Centar za socijalni rad,, Solidarnost „Kragujevac i druge relevantne ustanove i organizacije.

Prisutni su upoznati sa problemima na koje nailaze žene starije životne dobi kada pokušavaju da se zaposle. Prema statističkim podacima NSZ, nezaposlene žene starije od 45 godina, čine skoro polovinu od ukupnog broja nezaposlenih žena u Srbiji. Posebno osetljiva kategorija su žene preko 45 godina i one prema statističkim podacima NSZ za Šumadijski okrug čine preko 64% od ukupnog broja nezaposlenih lica ,starijih od 45 godina.

Izvor:iz teksta ,,Saopštenje za novinare, Kragujevac, 12.oktobar 2021. godine

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish