Povodom obeležavanja Evropskog dana autizma, uz podršku grada Kragujevca u realizaciji ovog projekta u  pešačkoj zoni  u centru grada održana je tradicionalna manifestacija ,,Dani autizma“ Predsednica Upravnog odbora ,,Udruženja za pomoć osobama sa autizmom“  iz Kragujevca, Danijela  Nešović, rekla je da se manifestacija ,,Dani autizma“  organizuje povodom Evropskog dana autizma koji i se obeležava svake godine 3. oktobra
.
Udruženje za pomoć osobama sa autizmom, će ove godine obeležavanje Evropskog dana autizma , obeležiti manifestacijom koja će trajati 4 dana, tako da 03..oktibra od novca prikupljenog od prodaje  na bazaru, biće upotrebljen za organizovanje izleta osoba sa autizmom i njihovih porodica do Aranđelovca,Orašca, Topole, Bukulje i posle izleta planirano je da se pogleda jedna pozorišna predstava  na otvorenoj sceni u Aranđelovcu  Bukovičkoj Baanji .

Ovo će biti lep doživljaj  za decu a i vremenske prilike su idealne i baš zbog lepog vremena i organizujemo ovaj događaj svake godine u ovo vreme, rekla je Danijela Nešović.
Na pitanje, šta nedostaje osobama sa autizmom? Rekla je, da nedostaje,  jedan dnevni centar gde bi oni bili zbrinuti tokom dana,adekvatan, naročito za odrasle osobe sa autizmom.
Istakla je da se obično o njima priča dok su u manjem uzrastu, dok imaju neke tretmane, dijagnostikuju se ali kada porastu, oni postaju ,, nevidljivi ljudi“, tako da moramo da se izborimo da dobiju jedan adekvatan dnevni centar, dostojan i prilagođen onako kako to oodgovara njima i njihovim potrebama.

Manifestaciji,,Bazar autizma“ prisustvovala je i dr Gordana Damnjanović,  članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, koja  je za medije rekla, da Gradska uprava ima odličnu saradnju sa Udruženjem koje pomaže osobama sa autizmom,i njihovim roditeljima,kako na lokalnom ,tako i na nacionalnom nivou. Ono što je pored potrebe za dnevnim centrom, psihološke,podrške, izleta, vikend programa, preko im je potrebna institucionalna, podrška,standardna podrška, onda kada biološke porodice više nema  što grad  u narednom periodu  planira, , , a to je jačanje usluga privatnih pružaoca usluga, privatno, javno partnertstvo ili kroz projektnu aktivnost.

Dok su mali o njima brinu njihove biološke porodice ali kada odrastu ne postoji nacionalni program zapošljavanja osoba sa autizmom, niti nacionalni registar koliko zaista u našoj zemlji ima osoba sa autizmom ,ali se orocenjuje da ih ima negde oko 10.000 Na osnovu istraživanja,utvrđeno je da  na 1000 rođenih beba ,šest se rađa sa poremećajem  autističnog spektra ,rekla  je dr, Gordana Damnjanović.

tekst i foto: Dušica Jokićević

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish