Povodom nepovoljne epidemiološke situacije u Kragujevcu, održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili: dr.Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i koordinatorka za primenu protivepidemijskih mera, dr. Predrag Delić, ispred Instituta za javno zdravlje i sekretarka Sekretarijata za inspekcijske poslove i komunalnu policiju, Miroslava Petrović.

Članica Kriznog štaba, Gordana Damjanović, istakla je , da od ponedeljka  zbog loše epidemiološke situacije, u kovid režim ulazi  respiratorna Ambulanta u okviru Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava, zbog preopterećenosti Kovid respiratorne ambulante ATD-a, gde je broj pregleda na dnevnom nivou preko 700 pacijenata.
Navela je da od 13. Septembra, srednje škole prelaze na online nastavu, dok učenici 7 i 8 razreda će imati kombinovanu nastavu.
Biće rigorozne kontrole u vidu pojačane inspekcijske kontrole u svim objektima i skupovima, kao i to da , da će se primenjivati strožije mere kažnjavanja onih koji se ne budu pridržavali propisanih epidemioloških mera. Na konferenciji je istaknuto da protivepidemijske mere su sve vreme bile na snazi, počev od mera lične zaštite nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, držanja distance od 2 metra, zatim distanca od 4 metara u ugostiteljskim objektima između stolova,  4 metra kvadratna po čoveku u zatvorenom prostoru, obaveze isticanja  obaveštenja ispred svakog objekta o obavezi nošenja maski, ali i pored svega,  virus je  ipak,, pobedio““ tako da je sada mlađa populacija u opasnosti.

Doktor Predrag Delić ispred Instituta za javno zdravlje Kragujevac istakao je da je virus u porastu i  i da smo na pandemjskoj krivi u uzlaznom položaju, što je zabrinjavajuće. Koronu pobedili nismo.Jedina mera jeste sadejstvo kojom vakcinacija treba biti kompletnija, brža i obuhvatnija, jer sa 78.000 naših sugrađana koji su primili prvu dozu , 75.000 koji su potpuno imunizovani  i od nedavno oko 10.000 koji su primili treću dozu vakcine, nam daje oko 50% imunizovanih, što nije dovoljno za postizanje kompletnog imuniteta, rekla je dr.Gordana Damnjanović.
U gradu Kragujevcu prema jučerašnjim podacima od 1373, koji su se javili u Kovid ambulantu 343 je bilo pozitivno. Činjenica da je svaki treći koji se javio na pregled pozitivan i svako drugo dete koje je dovedeno u respiratornu Kovid ambulantu pozitivno,dovoljan je pokazatelj o ozbiljnosti epidemiološke situacije u Kragujevcu i okolini,rekla je dr Gordana Damnjanović.

tekst i foto:Dušica Jokićević + Dodaj novu kategoriju

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish