Udruženje građana „Snaga prijateljstva“ – Amity iz Beograda i Udruženje građanki FemPlatz iz Pančeva su organizovale tribinu, edukativni skup za starije žene iz Šumadijskog okruga, a edukatorke su bile mr. Nadežda Satarić, socijalna radnica i Kosana Beker, pravnica. Današnji događaj  bio je  samo, deo aktivnosti iz realizacije Projekta,, Za povećano učestvovanje sterijih  žena u javnom i političkom životu“ koji realizuje Udruženje AmitY u partnerstvu sa Udruženjem  Fem Platz a finansira Evropska Unija.

Tribini je prisustvovala i svoj doprinos dala učešćem u diskusiji, dr Gordana Damnjanović,članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Na skupu je govorila o svim mogućnostima koje su starijim ženama dostupne, govorila im je o načinima kako da dođu do potrebnih informacija. Rekla je da su žene stubovi društva,žene majke, žene domaćice,žene bake… Istakla je da su starije žene nažalost , zdravstveno ugrožene,socijalno i još ukoliko trpe porodično nasilje, utoliko su još više ugrožene i zato treba javno da ,,dignu,,svoj glas. Zato je bitna socijalna uključenost starijih žena, njihovo veće angažovanje, kroz udruživanje u vidu udruženja,organizacija… Lokalne zajednice moraju mnogo da rade i posvete pažnju položaju žena u ruralnim sredinama. Saradnja sa gospođom Nadeždom Satarić, koja predstavlja,, Glas starijih žena“ u našoj zemlji je od velikog značaja, jer je uvek organizovala kvalitetne radionice.

Tako i današnja radionica,,Za glas starijih žena“ sa aspekta rodne ravnopravnosti ima izuzetan značaj za grad Kragujevac, jer nam predstoji izrada Lokalnog akcionog plana u skladu sa novom Zakonskim regulativom i usvojenim Zakonom o rodnoj ravnopravnosti. Svakako će jedna od aktivnosti biti usmerena ka starijim ženama, jer njihovo učešće u javnom životu nije u dovoljnoj meri zastupljeno, mnoge, pak nisu zainteresovane za političko angažovanje. Naprotiv, i te kako treba da budu zainteresovane za svoja ljudska prava, za sistem zravstvene zaštite , za prevenciju porodičnog nasilja i na kraju za ekonomsku nezavisnost, za kraj, rekla je Gordana Damnjanović.

Kosana Beker ,edukatirka iz Udruženja  građanki Fem Platz, nam je rekla, da se iskreno nada da će današnji skup neke od učesnica ohrabriti i osnažiti, neke će pak ispričati o današnjem događaju svojim ukućanima, komšinicams i tako će se na neki način širiti njihov glas, i širiti mreža starijih žena i saznanje da nisu same ,da će imati podršku. Činjenica da su prešle 65 godina, ne znači da treba da budu ,,otpisane,, iz javnog života, već naprotiv, da imaju potencijala da i dalje doprinose zajednici i one koje to žele imaće našu podršku zato smo danas i razgovarali da učesnicama skupa i ispostavilo se da rezultati naših istraživanja se podudaraju sa mišljenjima i viđenjem njihovog položaja u društvu.Učesnice su nam potvrdile sve ono do čega smo došle istraživanjima, a to je:da da starije žene nisu dovoljno ni adekvatno uključene na mestima na kojima se donose odluke koje se njih tiču. Zato je ovo prilika da steknu veća saznanja o značaju rodne ravnopravnosti i cilj nam je na njihovom osnaživanju u ostvarivanju i zastupanju prava starijih žena,rekla je Kosana Beker. Jedna od učesnica današnjeg skupa Zorić Slavica iz Kragujevca, rekla nam je da je joj je ovo prvi put da učestvuje na ovakvom tipu radionica,da je veoma  zadovoljna i da  treba još više i češće da ih bude,jer je veoma zainteresovana za položaj starijih žena u našem društvu .

tekst i foto :Dušica Jokićević
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish