9. septembra 2021. godine u Biblioteci „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu održana je prezentacija knjige Elene Andreeve „Potomci Majre“. Ovo je za nas poseban događaj – prvo predstavljanje knjige na ruskom jeziku u Ruskoj biblioteci! Elena je na prezentaciji ispričala priču o nastanku knjige, o smešnim i tužnim pričama o životu kućnih ljubimaca sakupljenim u njoj. Rečeno je mnogo zanimljivih stvari o odnosu čoveka i životinja, o tome kako razumeti i poštovati prirodu životinja, o mogućnosti pažljivo ih pratiti. Autor se u svojim pričama i zapažanjima oslanja na svoje dugogodišnje iskustvo kao profesionalnog vodiča pasa i vlasnika odgajivačnice holandskih ovčara „Aeneous Istros“ (što u prevodu sa starogrčkog znači „Plavi Dunav“). Prikazani su zanimljivi video zapisi o obuci i sposobnostima pasa.

Sastanak je izazvao veliko interesovanje prisutnih, koji su postavljali mnoga pitanja i pričali zanimljive priče iz života svojih ljubimaca. Posebno aktivna osmogodišnja gošća, Ksenija Maričić, ispričala je nekoliko priča na ruskom o svojim četvoronožnim prijateljima, a Slavimir Zelenkapić, član Zajednice pisaca u Kragujevcu, izrazio je mišljenje da knjigu treba prevesti na srpski.
Topla atmosfera sastanka raspoložila je goste za ugodnu komunikaciju, poslastice i fotografije za uspomenu. Svi gosti su na poklon dobili knjigu koju je autor potpisala, a deca – stranice za bojanje iz ruskih bajki sa crtežima životinja. Ruska biblioteka u gradu Kragujevcu dopunila je svoju zbirku knjiga na ruskom jeziku! Sigurni smo da će ovo postati dobra tradicija! Prezentacija je održana na ruskom i srpskom jeziku, zahvaljujući prevodu na srpski jezik – Viktoriji Lihač.

Zahvalni smo na pomoći i učešću u događaju partnera USPR „Svet“ – Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ i ogranku u Staroj koloniji u Kragujevcu.
Organizatori:
?Udruženje sunarodnika i prijatelja Rusije „SVET“ Kragujevac
? Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“, ogranak u Staroj koloniji u Kragujevcu.
Velika zahvalnost na medijskoj podršci Humanitarnom radiju Ekspres

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway