Treća Međunarodna likovna kolonija „Iskra sunca u decembru”, održana je u Centru za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom „Iskra” u periodu od 22. do 25. avgusta. Organizator, na ovogodišnjoj likovnoj koloniji, Udruženje likovnih umetnika Kragujevac „KULT” okupilo je 20 učesnika likovnih umetnika, slikara, vajara, duborezaca, likovnih kritičara, profesora akademija iz pet zemalja Rusije, Ukrajine, Izraela, Crne Gore i Srbije.

Ono što ovu likovnu koloniju izdvaja od mnogih drugih, sličnih manifestacija je njen humanitarni karakter, zbog toga se i organizuje u jednom ovakvom objektu. Posle svake kolonije organizuje se izložba odabranih radova ali i aukcija u humanitarne svrhe koja se održava svakog 3. decembra na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Sav prihod sa aukcije namenjen je za kupovinu medicinskih pomagala.

Kao prijatelj u ovom projektu našlo se SPD „Radnički” kom je grad Kragujevac dao na upravljanje ovo velelepno zdanje, SC„Iskra”.

Počastvovan sam što sam deo svega ovoga, posebno kada je u pitanju manifestacija humanitarnog karaktera. Ovo nije prvi put da se umetnici ovakvog kalibra okupljaju u našoj „Iskri”, tako da ne mogu da kažem da su oni naši gosti, već deo ovog centra. Snažan utisak na mene je ostavilo to što kada se četkice spuste nije kraj, već tada kreće pravo druženje, razmena mišljenja, saveti. Naša vrata su otvorena za sve ljude velikog i čistog srca, izjavio je direktor SPD „Radnički”,  Bratislav Uraković.

Ove godine u pomoć dovođenja tolikog broja umetnika sa strane uključilo se i Udruženje prijatelja Rusije „Svet” iz Kragujevca, a po prvi put na koloniji je izraelski umetnik ruskog porekla Jakov Jagudajev koji je za ovu koliniju  čuo preko društvenih mreža. Na gošću iz ukrajinskog Harkova Elenu Litvinovu, koja je po prvi put u Kragujevcu, dobar utisak je ostavilo baš to što ova kolonija u svom sazivu gostiju objedinjava umetnike različitih generacija, stilova, poetika… i što otvoreno, svakodnevno među sobom razmenju savete, iskustva, profesionalna,  ali i životna razmišljanja ne samo o slikarstvu.

izvor i foto: Sportsko privredno društvo „Radnički“ doo Kragujevac

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish