Četrnaesti međunarodni festival kamernih horova vokalnih ansambala  biće održan u Kragujevcu u periodu od 20- 22.avgusta tekuće godine. Tim povodom je u svečanom salonu Skupštine grada održana Konferencija za medije, na kojoj su o samom festivalu i programskom konceptu istog govorili, Boris Kovačević, pomoćnik gradonačelnika  za međunarodnu saradnju, , Filip Tomić, direktor  Muzičkog centra i Miloje Nikolić, osnivač i umetnički  rukovodilac festivala.

Imajući u vidu tešku situaciju i vreme pandemije, kada horovi i vokalni ansambli nisu smeli da nastupaju i rade, godinu i po dana, odluku i veliku dilemu da li ovogodišnji festival održati ili ne, na sebe su preuzeli prijatelji: kamerni horovi i ansambli, članovi Srpske horske  asocijacije( SHS) i Balkanskog horskog foruma i zajedničkim snagama uspeli da prevaziđu finansijske probleme, obnove u kratkom  vremenu svoje konceptualno postavljene programe i najave svoje učešće na Festivalu.

Zato se ovaj Festival još zove i Programski koncepti i skriveni moto istog je: ,,UZ VELIKU POMOĆ PRIJATELJA“

Iako je Festival programski skraćen, njegova osnovna ideja je ostala i u doba korone, očuvani su svi koncepti Festivala i sve ono što čini sam Festival, ali u ovim okolnostima ujedno  je bila usklađena i  potreba za duhovnom lepotom bez obzira na trenutno manje mogućnosti i okolnosti u kojima se ceo svet nalazi.
Na Konferenciji za medije, saopšteno je da će, Na Festivalu biti izvedene:

PESME KOJE VEČNO ŽIVE
POP- DŽEZ KALEIDOSKOP A KAPELA ŽENSKOG KVARTETA VITA BREVIS
POPULARNA DUHOVNA MUZIKA DŽONA RATERA
OD BRAMSA DO BRITNA za ženski hor i mali instrumentalni ansambl Ženski omladinski hor pri Omlafinskom kulturnom centru, Skoplje ( Severna Makedonija)

Kamerni hor Sveti Stefan Dečanski
Pesme posvećene Bogorodici u praksi naroda Vojvodine, Kamerni hor Somborskog pevačkog društva, Sombor
Zatim ,dela srpskih kompozitora za ženski hor, Hor dirigenata Srpske horske asocijacije
Muzičko putovanje kroz epohe i kontinente- PRVI KONCERT NOVOOSNOVANOG HORA
Nacionalni omladinski hor Srbije.

Svečanost otvaranja Festivala biće održana u 19:00 ispred zgrade Prve Kragujevačke gimnazije, na stepeništu , odakle će svi izvođači pozdraviti Kragujevačku publiku a potom  ući u Svečanu salu Prve kragujevačke gimnazije,  i u 19:30 početi Veče vokalnih ansambala.
Prilog: Raspored koncerata za sve ljubitelje lepe umetnosti i lepote zvuka.

Dragi sugrađani ,ovo je jedinstvena prilika da oplemenite svoja čula, lepotom zvuka vrhunskih izvođača, jer mi mida nije ovakvih entuzijasta, ne bi bilo ni ovog Festivala.

tekst i foto: Dušica Jokićević

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish