Predstavnici grada ,predsednik Skupštine ,Miroslav Petrašinović i  i dr.Gordana Damnjanivić,članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost grada Kragujevca ,danas su u  Skupštini grada ugostili  predstavnika OEBS-a  u Republici Srbiji,Jan Bratua i Brankicu Janković, poverenicu za zaštitu ravnopravnosti,  Republike Srbije i predstavnike 20 opština i gradova Centralne i Zapadne Srbije.

Cilj posete je bio konsultativni sastanak i fokus grupa o primeni Nacionalnog akcionog plana za sprovođenje Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija 1325: ŽENE MIR BEZBEDNOST.
Gordana Damnjanović je za medije rekla ,da je za  grad velika čast što su domaćini ovako značajnom skupu  kao i značaj teme koja će biti predmet  današnjeg sastanka.
Istakla je da je uloga žena, velika i nemerljiva u svim situacijama kako u oružanim sukobima tako i u vanrednim i kriznim situacijama i da  grad Kragujevac kao primer dobre prakse u oblasti rodne ravnopravnosti ima čast da bude domaćin jednog ovakvog skupa.

Na skupu će se govoriti o svim problemima i aktivnostima koje predstoje i za kraj je navodeći Andrića,,Žena stoji, kao kapija, na izlazu kao i na ulazu ovoga svijeta“ tim rečima još jednom istakla veliki značaj i doprinos žena i da svaka žena , devojka u svakoj situaciji  mora biti zaštićena svake vrste nasilja:fizičkog ,seksualnog i da je kao takvo nedopustivo…
Brankica Jankovič,  za medije je  takođe istakla veliku ulogu žena koje su pokazale posebno prošle godine u vreme vanredne situacije u borbi protiv pandemije i bile prve,, na liniji fronta“.

Navela je da, u našoj zemlji je prisutan rodni disbalans, i da žene su nedovoljno,tj nisu dovoljno zastupljene na ključnim pozicijama. Ima profesija gde su žene brojnije kao u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti i prosveti, ali zato ima profesija kao što je sektor bezbednosti gde gotovo žena i nema i da na mnogim čelnim pozicijama retki su slučajevi gde su žene,rekla je.

S tim u vezi, pohvalila je grad Kragujevac koji je jedini grad gde je na poziciji načelnika PU žena, pa shodno toj činjenici, istakla  je da  je poslednjih godina načinjen značajan pomak, pa u tom smislu Srbija iako nije članica EU ,prednjači u odnosu na evropske zemlje na jačanju rodne ravnopravnosti
Šef Misije OEBS-a, Jan Bratu, za medije je rekao da je ovo treći po redu Nacionalni plan ,da je Srbija u odnosu na druge zemlje EU dala mnogo veći doprinos po pitanju rodne ravnopravnosti.
Istakao je da tema rodne ravnopravnosti nije tema koja se tiče samo žena,naprotiv,u ovo pitanje koje je jedno ozbiljno ljudsko pitanje treba da se uključe i muškarci, za kraj rekao je Jan Bratu.

tekst i foto: Dušica Jokićević

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway