Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić, posetila je danas Šumadijski upravni okrug, gde je na sastanku sa predstavnicima lokalnih samouprava, institucija iz oblasti socijalne zaštite, udruženja i civilnog sektora, razgovrala o primeni zakona iz oblasti ljudskih i manjinskim prava i uspostavljanju društvenog dijaloga. Sastanku su prisustvovali i Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca, Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga i Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Obišli mo do sada 27 upravnih okruga i želimo da prenesemo i šta drugi upravni okruzi imaju kao teme, kada je reč o primeni zakona. Želimo zajedno da dogovorimo kako da otklonimo rečenicu koja se tri godine zaredom javlja u izveštajima Evropske komisije i koja glasi „Srbija ima odlične zakone i propise ali se ti propisi ne primenjuju“. Kada ne primenjujete propise, onda to ljudi osećaju kao nepravdu, osećaju kao ugroženost, kao nejednakost, a nema razloga da se propisi ne primenjuju. Posebnu pažnju posvećujemo temama za koje smo neposredno zaduženi, to je Zakon o rodnoj ravnopravnosti i Zakon o zabrani diskriminacije – istakla je ministarka Čomić.

Jedna od tema ovog sastanka bila je i održivi razvoj. Okvir za tu temu je Agenda 2030. godine, dokument koji je potpisan na najvišem nivou, u Ujedinjenim nacijama. Agenda ima tri dimenzije, jedna je ekološki razvoj ili zaštita životne sredine, druga je ekonomski razvoj, a treća je društveni dijalog i socijalna inkluzija.
Iako je Kragujevac prilično homogena sredina, to ne znači da nema prostora za poboljšanje odnosa između različitih društvenih grupa koje u njemu žive. U Kragujevcu se u prethodnim godinama dosta radilo na poboljšanju ukupnog dijaloga i razvijanju ljudskih i manjinskih prava.

Naravno da su ovakvi dijalozi bitni i neophodni u svakom društvu, ne samo kod nas, na Balkanu. Na zapadu je ta vrsta dijaloga odavno prisutna i podrazumevana, a to je nešto što mi ovde upravo pokušavamo da razvijamo. Nama će, kao gradu, svaki input koji dobijemo na ovakvom sastanku, svaka pozitivna praksa za koju čujemo pomoći da budemo bolji u inkluziji – kazao je gradonačelnik Nikola Dašić.

U ime domaćina sastanka, obratila se i Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga. Cilj nam je da sednemo svi za sto. Cilj nam je ne samo da razgovaramo i dogovorimo se već i da saslušamo jedni druge. Posebno da saslušamo glasove koji nam dolaze iz tih tkz. ranjivih grupa. To su glasovi koji se najtiše čuju, da te ljude ohrabrimo i osnažimo i da ih podstaknemo da jasno i glasno kažu šta je ono što je njima potrebno da bi se osećali ravnopravnim i bitnim u lokalnim sredinama u kojima žive. Ako se oni osećaju dobro, onda ćemo se i svi mi osećati dobro.

izvor i foto: Grad Kragujevac Odeljenje za informativne poslove

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish