U svetu se trenutno 48 kandidata za vakcinu protiv Kovida-19 ispituje u kliničkim probama na čoveku ali samo jedanaest je ušlo u treću i poslednju fazu proba pre dobijanja odobrenja vlasti, navela je Svetska zdravstvena organizacija.

Potencijalne vakcine koje izgleda da su najdalje odmakle su one koje koriste ultra inovativnu tehnologiju. Ona se sastoji u tome da se u naše ćelije ubrizgaju genetska uputsva nazvana informaciona RNK, da učine da ona proizvode proteine ili „antigene“ specifične za korona virus. Ti proteini će ući u imuni sistem koji će onda proizvesti antitela.

– Fajzer – američki gigant i njegov nemački partner Biontek (BioNTech) spremaju se da traže od američke Uprave za lekove odobrenje za hitnu upotrebu, za vakcinu koja bi mogla da bude na raspolaganju pre kraja godine. Te dve firme su pre nekoliko dana predstavile preliminarne rezultate faze tri probe koji pokazuju efikasnost od preko 90 odsto kod učesnika proba.

– Moderna: američka biotehnološka firma objavila je u ponedeljak da je njena vakcina efikasna 94,5 posto i planira da proizvede 20 miliona doza do kraja godine.

Više vakcina se oslanja na drugu tehnologiju : infektivni agensi SARS-CoV-2 tretiraju se hemijski ili toplotno da izgube virulentnost, a sačuvaju kapacitet da izazovu imunu reakciju. To je najtradicionalniji oblik vakcinacije.

– Sinovak – kineska biotehnološka firma je počela probe faze tri za KoronaVak, na hiljadama volontera, posebno u Brazilu.

– Sinofarm, još jedna kineska laboratorija je pokrenula dve potencijalne vakcine sa kineskim institutima za istraživanje. Kina predviđa da će do kraja godine moći da proizvede 610 miliona doza godišnje više vakcina protiv Kovida.19, i već je dala zeleno svetlo za upotrebu u hitnim slučajevima za neke od tih vakcina.

– Indijska kompanija Barat biotek (Bharat biotech) je u novembru počela sa regrutovanjem gotovo 26.000 ljudi za probu njene vakcine „Covaxin“ razvijenu uz podršku indijske vlade, i računa da će vakcina biti spremna za upotrebu u prvom polugođu 2021.

Vakcine sa takozvanim „viralnim vektorom“  koriste kao podršku drugi jači virus, transformisan da mu se doda deo virusa odgovornog za Kovid-19. Modifikovan virus ulazi u ćelije vakcinisane osobe koje tada proizvode tipičan proteih za Sars-Cov-2, učeći njihov imuni sistem da ga prepozna.

– Astra Zeneka, englesko-švedska grupa i univerzitet Oksford: njihova vakcina kao viralni vektor koristi jedan adenovirus. Rezultati proba očekuju se ove godine.

– Džonson i Džonson – američka firma je pokrenula dve kliničke probe svog kandidata za vakcinu koji se sastoji od modifikovanog adenovirusa, jedna sa jednom dozom vakcine i druga sa dve doze. Širom sveta će u tim probama učestvovati ukupno 90.000 ljudi. Rezultati se očekuju u prvom tromesečju 2021. godine.

– KanSino Bajolodžikal (CanSino Biological): kineska firma je razvila Ad5-nCoV zajedno sa vojskom, vakcinu na osnovu adenovirusa. Treća faza proba je krenula u Meksiku, Rusiji i Pakistanu.

– Sputnjik V, koji razvija Centar za epidemiološka istraživanja Gamalej sa ruskim Ministarstvom odbrane, zasniva se na upotrebi dva viralna vektora, dva adenovirusa. Rusi su pre nekoliko dana objavili da je njihova vakcina efikasna 92 odsto. Ipak institut Gamalej je optužen je da je zanemario uobičajene protokole da bi ubrzao naučni proces. Više visokih ruskih zvaničnika objavilo je da su već dobili vakcinu Sputnjik V.

– Novavaks – američka biotehnološka firma razvija vakcinu koja koristi proteine korona virusa da izazove imunu reakciju, po metodi sličnoj već odobrenim vakcinama za herpes zoster. Novavaks je u septembru počeo probe faze tri u Velikoj Britaniji i treba da počne krajem novembra u SAD. Preliminarni podaci se očekuju u prvom kvartalu 2021.

izvot i foto: https://www.danas.rs/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
EnglishGermanFrenchNorway