Ovog vikenda u Beogradu, na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu, a u organizaciji Udruženja „Vitezovi osmeha“ i Opštinskog centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom Novi Beograd, održana je medjunarodna konferencija „Autizam u vanrednoj situaciji“. Iako realizovana pod strogim merama zaštite, konferencija krajnje proaktivnog karaktera je okupila brojne stručnjake zaposlene u sistemu socijalne zaštite i obrazovanja, roditelje, predstavnike Udruženja i studente. Tema itekako važna donela je nekoliko kvalitetnih i potencijalno ostvarivih zaključaka.

Na početku konferencije uručeno je priznanje „Zlatni vitez“ gospodinu Milovanović Dušanu, ispred Politehnike – škole za nove tehnologije, za izvanredne doprinose, trud, samoinicijativnost, moralno i socijalno odgovorno ponašanje ove ustanove tokom vanrednog stanja 2020.godine.

O samom autizmu kao fenomenu i svim pratećim opterećenjima govorio je profesor Glumbić Nenad sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, dok su o specifičnostima ponašanja i reagovanja na različita ograničenja govorili još i dr Bukvić Zlatko iz Centra za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“ iz Varaždina i Antić Anja iz AAV terapijskog centra iz Beča.

 krajnje proaktivnom i pomirljivom raspoloženju, o tome kako su se snalazile porodice osoba sa autizmom tokom vanrednog stanja, govorili su predsednica Saveza asocijacija za pomoć osobama sa autizmom Petrović Vesna i predsednik Udruženja „Autizam – pravo na život“ Rosi Dario. Diskusiju su upotpunili prisutni roditelji i stručnjaci, kako bi se izvelo nekoliko zaključaka konferencije. Nacionalni registar za osobe sa autizmom (invaliditetom), prilagodjen zdravstveni sistem i procedure postupanja prema osobama sa autizmom u kriznim situacijama, te Centar za autizam su zaključci koji predstavljaju i zajednički interes roditelja dece, mladih i odraslih osoba sa autizmom.

Organizator je uručio i prikladne, skromne donacije Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju Beograd, kojima će život i boravak osoba sa autizmom u ovoj ustanovi biti adekvatno podržan.

 

 

 

 

 

 

 

 

teksti i foto : https://www.kurir.rs/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish