Полагањем венаца крај спомен-обележја херојима и борцима на Тргу код Крста и минутом ћутања, одата је пошта ослободиоцима и обележена 76. годишњица од ослобођења Крагујевца.

У име града венац крај Спомен-обележја “Фонтана народних хероја“ положили су Зоран Младеновић, заменик председника Скупштине града и Стефан Јовановић, помоћник градоначелника за омладину и сарадњу са Универзитетом. Венце су положили и потомци бораца, делегација Војске Србије, СУБНОР-а и политичких партија.

Налазимо се на месту које је обележје српског народа. У мрачном добу Другог светског рата овде је пламтео огањ слободе што је тада била реткост у Европи. Хвала свим херојима који су се борили под разним заставама и обележјима за слободу народа. Хвала за све што су учинили, њих не можемо и нећемо да заборавимо. Напротив, трудићемо се да будемо достојни њихових дела, да будемо добри потомци и памтимо да смо ми били пламен у Европи. Није било лако бити на њиховом месту, били су то велики људи, рекао је Зоран Младеновић, заменик председника Скупштине града.

У гробницу на Тргу код Крста 1948. године премештени су посмртни остаци припадника партизанског покрета, који су током Другог светског рата убијени на подручју Шумадије. Спомен-обележје “Фонтана народних хероја“ подигнуто је 1985. године.

izvor: https://www.kragujevac.rs/

foto: https://www.kragujevac.rs/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish