Kragujevac će i ove godine biti domaćin Karavana igre koji se od 2017. godine u organizaciji Nacionalne fondacije za umetničku igru i Beogradskog festivala igre, održava uz podršku Fondacije Art Mentor iz Lucerna, švajcarske Vlade i ondašnjeg Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

U okviru predstavljanja programa i aktivnosti Karavana, baletski umetnici i pedagozi Nacionalne fondacije za umetničku igru održali su časove plesa u kragujevačkim osnovnim školama. Tim povodom za Aju Jung, direktorku Nacionalne fondacije,predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović i član Gradskog veća za kulturu, Miljan Bjeletić, organizovali su prijem.

Dobrodošlicu u prvu prestonicu moderne Srbije, u grad bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa, baletskoj umetnici i osnivaču Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za umetničku igru, poželeo je predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović. On je rekao da je Kragujevac grad koji ulaže u kulturu i to ne samo u smislu održavanja kulturnih sadržaja već i u infrastrukturu, u smislu novih objekata ustanova kulture, te da je namera da u se narednom periodu uz podršku Ministarstva kulture rekonstruiše Dvorana Šumadija koja bi mogla da ugosti bogate baletske, operske i druge umetničke ansamble.

I pored bogatog kulturnog života, posebno zadovoljstvo je što će i ove godine Kragujevac ugostiti Karavan igre i u okviru mogućnosti pružiti podršku realizaciji projekta. Sa prethodnog Karavana ostali su pozitivni utisci i lepe uspomene jer se radi o kvalitetnom programu, interesantnom i blagotvornom za mlade generacije kojima treba da se usađuju prave vrednosti, rekao je na prijemu predsednik Skupštine grada,Petrašinović.

Ovo je veoma složena godina i veoma je komplikovano organizovati bilo kakva dešavanja u smislu kulture i scene, ali smo dokazali da, ukoliko ima dobre inicijative, volje, truda i rada, mogu da se, uprkos pandemiji, dogode čak i međunarodni festivali poput Beogradskog festivala igre koji se dogodio u septembru, kaže Aja Jung, direktorka Nacionalne fondacije i Festivala.

Sa Karavanom igre nastavljamo zahvaljujući fondaciji Art Mentor iz Lucerna i švajcarskoj vladi i ondašnjem ministarstvu koje jepomoglo da projekat do danas obiđe gotovo 30 gradova Srbije i različitim programima edukuje mlade o savremenoj igri i baletu. Pored toga, programom su predviđene filmske projekcije, izložbe umetničke fotografije, predavanja ali i igra na sceni, klasičan balet, baletske varijacije kao i nove forme poput hip hopa i brejk densa, rekla je Aja, zahvaljujući se gradu Kragujevcu koji je ponovo otvorio vrata Karavanu i omogućio direktan susret baletskih pedagoga i umetnika i zainteresovane dece i roditelja ali i najšire publike svih generacija.

Ovakvi događaji u današnje vreme i pod ovakvim okolnostima bude nadu u kulturni život i njegov razvoj. Ovaj segment umetničkog stvaralaštva nije u značajnoj meri zastupljen na našoj kulturnoj sceni i ima dosta prostora da se umetnička igra razvija. Treba iskoristiti sve kapacitete koje imamo, jer su takvi događaji uvek praznik za naš grad, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. Ovo nije naš prvi susret, podsetio je Bjeletić, tokom prethodne organizacije ovog festivala dogovorili smo dalju saradnju koja se evo, na obostrano zadovoljstvo, nastavlja. Cilj je da nam se prenesu dragocena znanja i iskustva, a sigurno je da Aja Jung ima tih kapaciteta i na kraju bi sve trebalo da rezultira nečim novim, a to je, pored ostalog i stvaranje sasvim nove publike u Kragujevcu.

 

izvor: https://www.kragujevac.rs/

foto: https://www.kragujevac.rs/

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
NorwayFrenchGermanEnglish